USA geoloogiateenistuse teatel toimus 7,8-magnituudine maavärin kohaliku aja järgi kell 4.17 (kell 3.17 Eesti aja järgi) 17,9 kilomeetri sügavusel Gaziantepi linna lähedal, vahendab BBC News.

Teatatakse, et Türgit tabas päeval ka teine võimas maavärin, mille magnituud oli USA geoloogiateenistuse (USGS) teatel 7,5. Euroopa-Vahemere seismoloogiakeskus (EMSC) teatas uue maavärina magnituudiks esialgsetel andmetel 7,7. Teine maavärin toimus Kahramanmaraşi provintsi Elbistani ringkonnas ehk umbes 130 kilomeetrit Gaziantepist põhjas kell 13.24 kohaliku aja järgi. Türgi eriolukordade ametkonna esindaja ütles, et see ei olnud järeltõuge, vaid eraldiseisev maavärin.

Öist maavärinat oli tunda 500 kilomeetrit eemal asuvas riigi pealinnas Ankaras ja teistes Türgi linnades. Paljud hooned piirkonnas on kokku varisenud ja on ka teateid lõksu jäänud inimestest.

Türgi siseminister Süleyman Soylu ütles, et kannatada sai kümme linna: Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Malatya, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ja Kilis.

Türgi ametlik hukkunute arv on kasvanud 1014-ni. Vigastada on saanud 5383 inimest.

Erdoğani sõnul on tegemist riigi suurima katastroofiga pärast 1939. aastat. Kokku on varisenud 2818 hoonet.

Hävinud hoonete hulgas on üle 2000 aasta vana Gaziantepi kindlus.

Süürias on hukkunud 783 inimest, teatas AFP.

ÜRO humanitaarabi koordinatsioonibüroo teatas, et Süüria loodeosas on maavärinate tõttu hukkunud vähemalt 255 inimest ja vigastada saanud 811.

Paljud on endiselt rusude all.

Kardetakse, et hukkunute arv kasvab päästetööde käigus kiiresti.

Türgi asub ühes maailma kõige aktiivsemas maavärinapiirkonnas. 1999. aastal hukkus riigi loodeosa tugevas maavärinas üle 17 000 inimese.

Hetkel on oma reisi Türgis registreerinud kuus Eesti kodanikku, keegi neist ei viibi maavärina piirkonnas ega seal läheduses. Välisministeeriumile teadaolevalt ei ole Süürias ühtegi Eesti kodanikku.

Reisile minnes palume Eesti kodanikel kindlasti oma viibimine registreerida välisministeeriumi kodulehel. Vajadusel on võimalik abi saamiseks pöörduda välisministeeriumi poole numbril +372 5301 9999.