Õhuvägi tulistas 18 kilomeetri kõrgusel hõljunud õhupalli alla Lõuna-Carolina osariigi ranniku lähedal. Oma teekonnal üle Põhja-Ameerika möödus Hiina seadeldis ka mitmetest tundlikest sõjaväeobjektidest, sh USA tuumaraketikompleksidest.

Väidetavalt pea kolme koolibussi suurune õhupall kukkus USA territoriaalvetesse, kust rusud nüüd kokku kogutakse. Õhupall otsustati alla tulistada alles täna, kuna varem hõljus see USA maismaa kohal ja võinuks allalaskmisel ohustada inimesi.

USA lennuamet sulges allalaskmise ajaks ohutuse huvides siiski kolm piirkonna lennujaama.

USA president Joe Biden kinnitas, et luureõhupalli allatulistamise missioon oli edukas.

„Kolmapäeval, kui mind õhupallist teavitati, andsin Pentagonile kohe korralduse see võimalikult kiiresti alla tulistada,“ sõnas riigipea täna ajakirjanikele. „Nad otsustasid, et /.../ parim aeg selleks on siis, kui see jõuab vee kohale. Nad lasid selle edukalt alla ja ma tahan meie lendureid selle eest kiita.“

USA valitsus on juba mitu päeva jälginud kõrgel riigi põhjaosa kohal hõljuvat luureõhupalli, mis kuulub Hiinale. Hiina välisministeerium tunnistas reedel, et õhupall on küll Hiinast, ent väitis, et see sattus USA õhuruumi kogemata ning ei tegele luuramise, vaid hoopis ilmavaatlusega.

Pentagoni hinnangul Hiina väited tõele ei vasta.

USA välisminister Antony Blinken nimetas intsidenti USA suveräänsuse ja rahvusvahelise õiguse selgeks rikkumiseks. Ta märkis, et lükkab ühtlasi edasi eelseisva visiidi Pekingisse, vältimaks, et õhupallijuhtum hakkab kohtumist domineerima.

Algselt pidi visiit toimuma sel nädalavahetusel.

„Tõik, et Hiina otsustas nii teha just minu kavandatud visiidi eelõhtul, on risti vastu neile põhjalikele aruteludele, mis meil kavas olid. See on vastutustundetu tegu,“ ütles Blinken.

USA kaitseministeerium teatas reede õhtul, et Ladina-Ameerika kohal on märgatud veel teistki luureõhupalli. „Meie hinnangul on see järjekordne Hiina seireõhupall,“ ütles Pentagoni esindaja Pat Ryder.

USA parlamendisaadikud on varem väljendanud rahulolematust, miks ei lastud luureõhupalli alla veel enne USA maismaa kohale jõudmist ning miks lubati sel nii kaua USA kohal lennata.