Eesti, Läti ja Leedu peaminister andsid reede keskpäeval pärast mitteametlikku kohtumist ühise pressikonverentsi.

Peaminister Kaja Kallas mõistis hukka rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) otsuse lubada Venemaa ja Valgevene sportlased 2024. aastal Pariisi olümpiamängudele. Kallase sõnul on Venemaa tapnud Ukrainas teiste seas sadu tippsportlasi, sealhulgas olümpiavõitjaid. Kallas tõdes, et Venemaa kasutab sporti propaganda osana, mistõttu oleks eriti tähtis agressorriigid kõrvale jätta.

Läti peaminister Krišjānis Kariņši sõnul on väga oluline, et kolmes Balti riigis investeeritakse enda kaitseväkke. Kariņši sõnul võtab Läti järgmisel nädalal vastu otsused, millega arendatakse edaspidi rannikukaitset, õhukaitset, raketisüsteeme ja HIMARS-ite kasutamist.

Kariņši sõnul peab NATO nüüd rohkem kui kunagi varem toetama Balti piirkonna julgeolekut, et siin ei toimuks rahutusi, ning aitama valmistuda igasuguseks võimalikuks rünnakuks esimesest hetkest peale.

Kariņš ütles sõjast rääkides, et rahu saabub üksnes Ukraina võiduga ning Balti riigid peavad seda ühiskonnale meelde tuletama. Rääkida rahu poolt olemisest muus kontekstis on tema silmis kohatu.

Aasta esimese kohtumise käigus keskenduvad Kaja Kallas, Krišjānis Kariņš ja Ingrida Šimonytė Ukraina pikaajalisele abistamisele, ettevalmistustele NATO Vilniuse tippkohtumiseks, mis toimub selle aasta juulis, ja energiajulgeolekule. Arutatakse ühiseid taristuprojekte, sealhulgas Rail Balticu ehitamise praegust seisu, ning muid koostöökohti Euroopa Liidus. Eesti on 2023. aastal Balti koostöö eesistujariik.

Eesistumise ajal on Eesti kolm prioriteeti Ukraina toetamine, piirkondlik julgeolek ja kaitse, energiajulgeolek ja varustuskindlus. Selle aasta jooksul toimub Eestis mitu tähtsat Balti koostööd edasi viivat kohtumist, ka ministrite ja parlamentide tasemel. Peaministrid kohtuvad veel suvel mitteametlikus formaadis ja eesistumise tulemusi võtavad nad kokku aasta lõpus toimuval ametlikul kohtumisel. Aasta lõpus on plaanis ka presidentide kohtumine.

Kallas: Venemaa kavandab 24. veebruariks eskalatsiooni

„Meie luureandmed näitavad ja ukrainlased on ka välja öelnud, et Venemaa plaanib lauspealetungi aastapäeval veelgi rohkem eskaleerida,“ ütles Kaja Kallas. 24. veebruari kohta ütles peaminister, et loodab, et see saab olla hoolimata süngest ajast endiselt ka vabaduse tähistamise päev. Siis tähistatakse ühtlasi Ukraina vabadust.