Kongressi allikad on varem teatanud CNN-ile, et Bideni administratsioon valmistab ette F-16-te Türgile müümist, mis oleks üks suuremaid relvatehinguid üle aastate, aga selleks on vaja kongressi heakskiitu.

27 senaatorit teatasid aga oma eilses kirjas, et kongress ei saa kaaluda Türgi edasist toetamist, sealhulgas lennukite F-16 müüki, kuni Türgi viib lõpule liitumisprotokollide ratifitseerimise.

„Protokollide ratifitseerimata jätmine või ajakava esitamine ratifitseerimiseks ähvardab alliansi ühtsust ajaloo tähtsal ajal, kui Venemaa jätkab Ukrainas oma provotseerimata sissetungi,“ öeldakse kirjas. „Produktiivne ja vastastikku kasulik kahepoolne julgeolekusuhe [Türgiga] on Ameerika Ühendriikide huvides ning me ootame valitsuselt Rootsi ja Soome NATO liitumisprotokollide ratifitseerimist.“

Senaatorite sõnul on Türgi väärtuslik NATO liige, aga Rootsi ja Soome NATO-ga liitumise jätkuv blokeerimine töötab tema vastu.

USA-Türgi suhet „varjutab jätkuv viivitamine NATO laienemise ratifitseerimisega“, öeldakse kirjas. „Ja see viivitamine kujutab endast ohtu alliansi julgeolekule, Euroopale ja rahvusvahelisele maailmakorraldusele, mida ohustab endiselt Vladimir Putin.“