Ringkonnakohtunik Paul Gardephe’i otsus Manhattani föderaalkohtus tähistas Reutersi kinnitusel esimest Vene oligarhi varade konfiskeerimise korraldust pärast seda, kui USA justiitsministeerium algatas mullu vastava töörühma.

USA president Joe Biden allkirjastas aasta lõpus seaduse, mis lubab osa konfiskeeritud varasid välisministeeriumile üle anda, et aidata Ukrainat. USA seadused piiravad seda, kuidas valitsus võib konfiskeeritud varasid kasutada.

Ameerika Ühendriikide võimud süüdistasid kristliku õigeusu telekanali Tsargrad TV omanikku Konstantin Malofejevit Krimmi separatistide rahastamises. Krimmi annekteeris Venemaa 2014. aastal.

Malofejev, kes on eitanud separatistide rahastamist, sai Washingtoni sanktsioonid 2014. aastal ja süüdistuse sanktsioonide rikkumises 2022. aastal. Temalt ei õnnestunud kommentaari saada ja arvatakse, et ta viibib Venemaal vabaduses.

Prokurörid ütlesid eelmise aasta lõpus kohtudokumentides, et neil oli õigus Malofejevi pangakontol olevale 5,4 miljonile dollarile Denveris asuvas Sunflower Bankis, sest ta püüdis USA sanktsioone rikkudes seda summat äripartnerile üle kanda. Kuna Malofejev konfiskeerimistaotlust ei vaidlustanud, ütlesid prokurörid eile, et raha tuleks vaikimisi konfiskeerida.

Justiitsministeeriumi töörühma KleptoCapture juht Andrew Adams ütles eelmisel kuul, et esimene konfiskeeritud raha võidakse peagi Ukrainasse üle kanda „Need summad on väikesed võrreldes Venemaa poolt Ukraina inimestele ja maale tekitatud katastroofi kuludega, kuid panus on oluline,“ ütles Adams Washingtonis Hudsoni instituudis peetud kõnes.

KleptoCapture’i töörühm on ajutiselt arestinud ka teiste Venemaa ettevõtjate vara, sealhulgas 300 miljonit dollarit maksva jahi.