Rootsi valitsus esitas neljapäeval uue seaduseelnõu, millega keelustataks riigis erinevad äärmusrühmitusi toetavad tegevused.

Uue seaduseelnõu kohaselt kriminaliseeritaks terroristlikele organisatsioonidele transpordi pakkumine, toitlustamine, miitingude või koosolekute korraldamine ja nende muudmoodi toetamine. Valitsus kavatseb eelnõu parlamendis hääletusele panna märtsis ja seda hakataks rakendama juunist.

Rootsi justiitsminister Gunnar Strömmer täna pressikonverentsil, et tegemist seadus oleks suunatud terroriorganisatsioonisisestele tegevustele, mis ei ole otseselt seotud terrorikuritegudega, vahendab Euronews.

Eelnõu esitamiseks muutis Rootsi novembris oma põhiseadust, kuna varasemalt oleks see vastuollu läinud ühinemisvabaduse sättega.

Kurdi äärmusrühmituste tegevuse piiramine ja Türgi poolt terroristiteks peetavate kurtide väljaandmine on Türgi peamisteks tingimusteks Rootsi NATO-ga ühinemise taotluse toetamisel. Jaanuaris Rootsi ja Türgi suhted halvenesid, kuna paremäärmuslane Rasmus Paludan põletas Stockholmis koraani. Provokatsioonile järgnesid meeleavaldused Istanbulis, kus põletati Rootsi lippu. Hiljem teatas Türgi, et lükkab Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise kõnelused määramata ajaks edasi. Eile ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, et riik ei lase Rootsit NATO-sse nii kaua, kuni seal on lubatud koraani rüvetavad protestid.

Türgi ja Ungari on ainsad NATO liikmesriigid, kes ei ole veel Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise taotlusi ratifitseerinud. Ungari on seda teha lubanud veebruaris.