„Kirik on jäänud vabaduse saareks, sest meie seadus ei ole esmajärjekorras mitte inimeste seadus, vaid jumala seadus, mis peegeldub inimese südames tema südametunnistuse hääle kaudu (...) Kirik kuulutab jumala tõde ja selle kuulutamise teel on tohutu hulk inimesi (...) kes suhtuvad kiriku sellesse missiooni arusaamisega. Ja ma tänan jumalat selle eest, et täna on Vene riigis just nii kujunenud kiriku ja riigi suhted,“ lausus Kirill täna pärast liturgiat Lunastaja Kristuse kirikus enda ametisse astumise 14. aastapäeva puhul, vahendab Interfax.

Patriarh tänas Putinit selle eest, et viimane toetab just sellist koostööd kiriku ja riigi vahel.

„Ja kui rääkida juba päris avameelselt, on see esimest korda kogu Vene õigeusu kiriku pika ajaloo jooksul,“ ütles Kirill. „Sest isegi õigeusklikus impeeriumis oli kirik mitte ainult riigi mõju all, vaid pidi täpselt kuuletuma sellele, mida riik ütles. Ja tihti tuli taganeda oma hingekarjase põhimõtetest, järgides korraldusi kõrgemalt poolt. Võib-olla sellepärast toimuski suur kiriku tagakiusamise tragöödia pärast seda, kui Venemaal muutus riigikord.“

Kirilli sõnul eksisteerib Vene õigeusu kirik praegu unikaalsetes tingimustes, kus on „harmoonia suhetes ilmaliku ja kirikliku vahel täieliku autonoomia, mittesekkumise ja samas kõigi ühiskondlike jõudude, riigi ja kiriku koostöö tähtsuse üldise teadvustamise juures selleks, et meie riik jätkaks seda tõeliselt maailma võimukeskustest sõltumatut kurssi, millel ta vapralt edasi liigub“.

Lõpetuseks soovis Kirill, et kiriku ja riigi suhted areneksid nii mitte ainult Venemaal, vaid kogu Vene õigeusu kiriku kanoonilise vastutuse ruumis.

Jaga
Kommentaarid