Kahekümnendates eluaastates Astiyazh Haghighi ja Amir Mohammad Ahmadi vahistati novembri alguses laialt levinud video pärast, milles nad tantsisid romantiliselt Azadi (Vabaduse) torni ees, vahendab Guardian.

Haghighi ei kandnud sealjuures pearätti. Lisaks sellele ei ole naistel üldse lubatud avalikus kohas tantsida, eriti veel mehega.

Teherani revolutsiooniline kohus mõistis mõlemad kümneks aastaks ja kuueks kuuks vangi ning määras neile lisaks interneti- ja Iraanist lahkumise keelu, teatas USA-s baseeruv Inimõiguste Aktivistide Uudisteagentuur (HRANA).

Paar mõisteti süüdi „rikutuse ja avaliku prostitutsiooni propageerimise“ ning „rahvusliku julgeoleku õõnestamise eesmärgil kogunemise“ eest.

HRANA teatas perekondadele lähedastele allikatele viidates, et Haghighile ja Ahmadile ei antud kohtuprotsessil advokaate.

Iraani võimud on reageerinud ränkade repressioonidega igasugusele meelsuse väljandamisele pärast Mahsa Amini surma septembris. Ta vahistati väidetavalt pearätinõude rikkumise pärast ja suri kombluspolitseinike karmide võtete tõttu. See tekitas režiimivastase protestiliikumise.

Vähemalt 14 000 inimest on ÜRO andmetel vahistatud.