Rootsi peaminister Ulf Kristersson sõnas pärast eelmisel nädalavahetusel Stockholmis toimunud meeleavaldust, millel põletati koraani, et juhtum kuulub sõnavabaduse kaitse alla. Täna Türgis viibinud Ungari välisminister Peter Szijjarto nimetas Budapestis toimunud pressikonverentsil sellise ettekäände toomist rumaluseks ja teise usu pühakirja põletamist vastuvõetamatuks.

„Väita, et püha raamatu põletamine on osa sõnavabadusest, on puhas rumalus,“ ütles Szijjarto. „Kui mõni riik soovib NATO-ga liituda ja püüab saada Türgi toetust, peaks ta võib-olla olema veidi ettevaatlikum.“

Szijjarto kinnitas, et Ungari parlament kavatseb veebruaris nii Soome kui Rootsi NATO taotlused rahuldada.

„Meil on selge seisukoht. Toetame NATO laienemist,“ ütles ta.

Türgi ja Ungari on ainsad NATO liikmesriigid, kes ei ole veel Soome ja Rootsi NATO-ga ühinemise taotlusi ratifitseerinud. Eelmisel nädalavahetusel põletas paremäärmuslane Rasmus Paludan Stockholmis koraani. Provokatsioonile järgnesid meeleavaldused Istanbulis, kus põletati Rootsi lippu.

Soome politseiameti üleminspektor Vesa Pihajoki sõnas hiljem, et Soome politsei koraani avalikku põletamist ei lubaks, kuna riigis on usurahu rikkumine karistatav.

Teisipäeval teatas Türgi, et lükkab Soome ja Rootsi NATO-ga liitumise kõnelused määramata ajaks edasi. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et Rootsil ei maksa enam Türgi toetust NATO-ga ühinemisel oodata ning et riik võib Soome taotluse ratifitseerida ilma Rootsita.