Vestluse üksikasjad avaldatakse BBC dokumentaalfilmis „Putin vs. the West“ („Putin versus lääs“), mis läheb kanalis BBC 2 eetrisse täna õhtul ja milles uuritakse Putini suhtlemist teiste riigijuhtidega.

Johnson hoiatas Putinit, et sissetung Ukrainasse toob kaasa lääne sanktsioonid ja rohkem NATO vägesid Venemaa piirile. Samuti püüdis ta Venemaad sõjategevusest loobuma veenda, öeldes Putinile, et Ukraina ei liitu nähtavas tulevikus NATO-ga.

„Ta ähvardas mind ühel hetkel ja ütles: „Boris, ma ei taha sulle haiget teha, aga raketiga kuluks selleks ainult minut,“ või midagi sellist. Lõbus. Aga ma arvan selle väga vaba tooni põhjal, mis tal oli, sellise eemaloleva õhkkonna põhjal, mis tal näis olevat, et ta mängis lihtsalt kaasa minu katsetega panna ta läbi rääkima,“ ütles Johnson.

Johnsoni sõnul oli Putin selle „kõige erakordsema telefonikõne“ ajal „väga familiaarne“.

Üheksa päeva hiljem, 2022. aasta 11. veebruaril lendas Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace Moskvasse, et kohtuda oma Vene kolleegi Sergei Šoiguga.

Wallace’ile kinnitati Moskvas, et Venemaa ei tungi Ukrainale kallale, aga Wallace ütles, et mõlemad pooled teadsid, et see on vale.

Wallace’i sõnul oli tegemist ülbitsemise või jõu näitamisega stiilis: ma valetan sulle, sa tead, et ma valetan, ja ma tean, et sa tead, et ma valetan, ja ma valetan sulle ikkagi.

Wallace ütles, et kohtumiselt lahkudes ütles Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov talle: „Meid ei alandata enam kunagi.“

Jaga
Kommentaarid