„See on väljapressimise vorm,“ ütles Bolton Türgi keeldumise kohta Soome ja eriti Rootsi liikmelisusest NATO-s. Bolton rääkis oma nägemusest Rootsi Ringhäälingu saates.

USA-s kasvab kriitika Türgi vastupanu suhtes Rootsi ja Soome NATO taotluste heakskiitmisel ning mitmetel Ameerika poliitikutel – nii demokraatidel kui vabariiklastel – hakkab kannatus otsa saama. Üks neist poliitikuist ongi John Bolton, endine president Donald Trumpi nõunik ja kunagine USA suursaadik.

„Ma lihtsalt loodan, et inimesed mõlemas riigis ei kaota oma kannatust,“ viitas ta NATO-ga liitumist ootavale Soomele ja Rootsile.

Bolton põhjendas Türgi võimalikku NATO-st väljaarvamist muuhulgas sellega, et 2017. aastal ostis Türgi USA vastuseisust hoolimata Venemaalt õhutõrjesüsteeme S-400, mis ühilduvad küll Venemaa süsteemidega, kuid mitte kõigi NATO süsteemidega. „Õhutõrjesüsteemi S-400 ostmine on praktiliselt NATO-st väljumine,“ ütles ta Rootsi Ringhäälingu SVT saates Agenda.

Boltoni sõnul pakub rahvusvaheline õigus erinevaid lahendusi Türgi liikmestaatusest tingitud probleemidele. Tema arvates võiks panna Türgi otsustama NATO-s jätkamise üle liitlaste seatud tingimustel või tuleks NATO laiali saata ja taasluua ilma Türgita.

USA on juba mõnda aega ette valmistanud Ameerika hävituslennukite F-16 müüki Türgile. Seda tehingut on kirjeldatud kui porgandit Ankara jaoks, et Türgi kiidaks heaks Rootsi ja Soome taotlused liituda NATO-ga.

John Bolton pole kindel, kas see aga Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani lepitab. „Mina isiklikult ei teeks midagi enne maikuus toimuvaid valimisi,“ viitas ta Türgi sisepoliitikale. Boltoni sõnul ei tohiks Erdoğan saada USA hävitajate ostu enda valimiskampaanias ära kasutada.

Norra kaitseakadeemia sõjateaduse lektor Magnus Christiansson lükkas Rootsi Ringhäälingus tagasi John Boltoni idee Türgi NATO-st välja jätta. „Kui türklased välja visata, tähendaks see, et nad satuvad Putini käte vahele,“ põhjendas ta.

Välis- ja julgeolekupoliitikas karmi liini eelistav John Bolton oli eelmise vabariiklasest presidendi George W. Bushi ametiajal USA suursaadik ÜRO juures.