Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnas, et kolba järgi 3D-kujutise valmistamine on keeruline protsess. „Selleks on vaja spetsiaalset tipptehnoloogiat ja tehnoloogia kasutamine omakorda nõuab tippspetsialiste. Nägime esimest korda selle tehnoloogia võimalusi ja nüüd on hea edasi arutada, kas ka Eestis oleks tulevikus mõistlik ja võimalik sarnast tehnoloogiat kasutada,“ rääkis ta. „Kuigi praegu veel seda võimet pole, on meil nüüd hea kogemus USAga ja oleme tuleviku koostööd arutanud ka Saksamaaga“.

Tema sõnul tehti 3D-mudel FBI kuludega ehk Eestile see midagi maksma ei läinud.

Tambre kirjutas Twitteris, et Nõmmelt tapetuna leitud naise 3D-kujutise kohta on tulnud juba 24 võimalikku nime. „Võimalusel edastage meile ka foto inimesest, keda arvate kujutisel olevat. Arhiividest vanade fotode leidmine ei ole alati lihtne,“ lisas ta.

Kas tulevikus on plaanis veel seesuguseid mudeleid tellida või on seda juba tehtud? Tambre sõnul on selliseid juhtumeid, kus leitud skeletti ei ole võimalik tuvastada, igal aastal üksikuid.

FBI ekspertidel valmis Nõmmelt tapetuna leitud naise peast 3D-kujutis.

Põhja prefektuuri kriminaalpolitseinikud saatsid möödunud aastal Nõmmelt tapetuna leitud naise kolba USAsse, kus FBI eksperdid lõid selle järgi naise pea kolmemõõtmelise kujutise. Politsei ootab inimeste vihjeid, et kuritegu lõpuni lahendada.

Kolba kolmemõõtmelise kujutise valmimine võttis aega umbes aasta ning säärane koostöö oli Eesti politseile esmakordne. „Oleme väga tänulikud, et FBI eksperdid olid nõus meid abistama ja lõid naise peast võimalikult realistliku 3D-kujutise. Erisuseks on naise soeng ja kulmud, mis võisid päriselus teistsugused olla. Loodame väga, et keegi tunneb 3D-kujutise järgi naise ära ja annab sellest meile teada. See aitaks meil kuriteo lõpuni lahendada ning mis peamine – naise võimalikud lähedased saaksid südamerahu,“ sõnas Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juht Hisko Vares.

Praeguseks on selge, et naine oli umbes 20. eluaastates ja tõenäoliselt eurooplane.