Politsei teatel püüdis ründaja pärast seda autoga põgeneda, kuid politsei lasi 21-aastase mehe tulevahetuse käigus maha. Kohalik väljaanne Times of Israel kirjutab, et terrorirünnaku korraldas Jeruusalemmast pärit palestiinlane Alqam Khayri.

Islamidžihaad ja islamistlik rühmitus Hamas kiitsid rünnakut, kuid ei võtnud selle eest vastutust.

Gaza sektoris tähistasid palestiinlased eilset veresauna rehvide põletamise ja ilutulestikuga.

Reedene rünnak toimus holokausti mälestuspäeval, kui mälestatakse üle kuut miljonit ohvrit, kelle Natsi-Saksamaa teise maailmasõja ajal tappis. „Juudiusuliste ründamine sünagoogis holokausti mälestuspäeval ja sabati ajal on kohutav,“ teatas Briti välisminister James Cleverly.

USA välisminister Antony Blinken rõhutas, et USA mõistab kohutava terrorirünnaku kõige karmimalt hukka.

Vahetult pärast intsidenti käisid sündmuspaigas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja julgeolekuminister Itamar Ben-Gvir. Iisraeli valitsus teatas, et korrakaitsjate valmisolekut tugevdatakse kogu riigis, eriti Jeruusalemmas. Netanyahu kutsus rahvast üles hoiduma omakohtust ning lubas, et valitsus arutab vastumeetmeid laupäeval. Ka kohalik politsei teatas, et on mures võimalike araablastevastaste kättemaksurünnakute pärast.

Järgnes uus rünnak

Täna hommikul järgnes terrorirünnakule veel üks vahejuhtum, kus varases teismeeas palestiina poiss tulistas Jeruusalemma vanalinna lähedal kahte inimest. Tänases tulistamises said haavata 47- ja 23-aastased isa ja poeg, kes toimetati raskes seisundis haiglasse. Iisraeli politsei nimetas toimunut terrorirünnakuks.

Üleeile hukkus Iisraeli sõjalise haarangu käigus okupeeritud Jordani Läänekaldal Janinis üheksa palestiinlast, sealhulgas väidetavalt üks tsiviilisik. Sellele järgnes Gazast raketituli, millele Iisrael vastas õhurünnakutega.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres teatas, et on sügavalt mures praeguse vägivalla eskaleerumise pärast Iisraelis ja okupeeritud Palestiina territooriumil.