„Parasjagu on veel käimas vaidlused, sest üks erakond on esitanud kandidaadi, kes ei vasta tingimustele. Palusin neil otsida uus kandidaat,“ sõnas peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) valitsuse pressikonverentsi järel Delfile.

Ta ei tahtnud täpsustada, kellega tegu. Peatselt sai aga avalikuks, et jutt käib Jüri Raatmast, kes kuulunud mitmete riiklike äriühingute nõukogudesse. Praegu on ta OÜ Skeleton Technologies Group nõukogus. Aastaid oli ta tegev Isamaa (varem IRL) juures, olles näiteks mitme ministri nõunik. Tema kandidatuuri nimetamiskomiteesse esitas justiitsminister Lea Danilson-Järg (Isamaa).

Kallas jäi resoluutseks, et kindlasti tuleb leida uus kandidaat. Riigivaraseadus sätestab, et liige peab olema tunnustatud ettevõtlus- ja juhtimisekspert, kellel on pikaajaline ja rahvusvaheline juhtimiskogemus ning laitmatu eri- ja ärialane maine. Rahandusminister Annely Akkermann (Reformierakond) sõnas ERRile, et Isamaa pakutud kandidaadil suure ettevõtte juhtimise kogemust ei ole.

Lea Danilson-Järg on vastupidisel seisukohal. „Tal on juhtimiskogemust, [see on] tema CVs näha,“ on ta veendunud. „Ta on väga hea kandidaat, ei saa aru, milles probleem. Kusjuures, ta oli ka üks neist inimestest, kes oli nimetamiskomitee süsteemi loomise juures,“ märkis ta Delfile. Küll nentis minister, et nüüd tuleb erakonna sees arutada, kuidas edasi minna. Pole välistatud, et esitatakse uus kandidaat.

Täiendatud: Jüri Raatma loobus neljapäeva pärastlõunal kandideerimisest. Ta andis sellest teada e-maili vahendusel nimetamiskomiteele ning justiitsministeeriumile ja rahandusministeeriumile.

Üks allikas viitas, et Raatma praeguses töökohas Skeletonis tuntakse teda kui head spetsialisti, aga juhtimiskogemus kui selline mehel puudub. Mistõttu oleks kaheldav, kas ta on pädev andma hinnanguid tippjuhtide osas.

Viimast päeva ametis oleva komitee koosseis kinnitati ametisse kolme aasta eest. Sinna kuuluvad Toomas Tamsar, Kaido Padar, Argo Luude ja Reet Roos.

Kaja Kallas loodab, et uue kandidaadi korral saab järgmine koosseis peagi paika. „Lähinädalate küsimus.“