Mis on kõige olulisemad asjad, millest köögi planeerimisel alustada?

Ennekõike peaks paika panema ligikaudse eelarve ja järgmiseks tuleb koostada plaan või tegevuskava. Üha rohkem inimesi on avastanud isetegemise rõõmu, aga alati päris kõrvalise abita ei saa. Isegi kui võetakse n-ö standardköök või komplekteeritakse see mööblimoodulitest, on spetsialisti teadmised siiski kasuks ja väga mõistlik on alustada teekonda sisekujundaja konsultatsioonist või mööblifirmast. Professionaal võib juhtida tähelepanu sellistele lahendustele ja pisiasjadele, mille peale ise ei tulegi.


Kindlasti tuleb proffide hooleks jätta elektri- ja torutööd, kuid isegi enne tehnika või mööbli paigaldamist või valimist on tark täpsustada seadmete võimsust. Muidu võib hiljem selguda, et isegi kui olemasoleva kaitsme võimsusvarust piisab, tuleb muudetud elektriskeemi ja mööblipaigutuse tõttu näiteks uusi juhtmeid vedada või pistikupesade asukohti muuta.

Kas võiks välja tuua mõned tüüpvead, mida köögi sisseseadmisel tehakse?

Kiirustada ei maksa. Köök on võrdlemisi tähtis osa kodust ja selle remontimine või sisustamine võib olla päris kallis. Mida rohkem tehakse eeltööd, mida põhjalikumalt tutvutakse võimalustega ja suheldakse spetsialistidega, seda parem saab tavaliselt ka tulemus.

Vigu ei tookski välja, aga mõned liiga hilised muutused võivad küll kulukaks minna. Kui näiteks mööbel on juba paigas, siis tagantjärele on hilja ahastada, et valgustust on vähe või mõni sahtel-kapp on mõõtude poolest ebapraktiline. Mida teadlikumalt otsuseid tehakse, seda läbimõeldum, terviklikum ja kaunim saab olema ruum.

Kui rääkida kivitasapindadest, siis mõnikord oleme olnud olukorras, kus meile teatatakse: mööbel on kohal, tulge mõõtma ja paneme tellimuse töösse. Meie jaoks on oluline, et kapid-riiulid poleks mitte ainult kohal, vaid ka kokku pandud ja oma lõplikus asukohas. Kui midagi olulist paigutuses muudetakse, ei pruugi tasapind enam sobida. Juhul kui taustakivi ei taheta ja tasapinnakivi taha tuleb näiteks plaaditud sein, tasub lõplik viimistlus jätta selleks ajaks, kui kivi on juba paigas.

Loomulikult tuleks kõikidest erisoovidest varakult teatada. Näiteks valamu- ja pliidiava tehakse kiviplaadi sisse tehases (transpordi ajaks jätame mõnikord sisse tugevdusribad, mille lõikame ära objektil), aga suuremaid põhimõttelisi muudatusi enam paigalduse käigus teha ei saa.

Valikute tegemine ainult hinnast lähtudes ei ole mõistlik. Viimasel ajal juhtub halbu üllatusi järjest vähem, kuid varem oli küllalt juhuseid, kui 1/10 mm täpsusega välja lõigatud kivitasapinda tuli sobitada kuskilt ehituspoest leitud õhukesest plekist ja otse öeldes lopergust valamut. Meie kodulehel on valikus Blanco toodang ja sellel on põhjus – kvaliteet. Premium-klassi toote puhul ei mõjuta hinda ainult kasutatavad materjalid, modernne tehnoloogia ja hea kvaliteedikontroll, säästuhinnaga laiatarbekaubast eristab seda ka kvaliteetne pakend, lisavarustus ning järelteenindus.

Mida peaks arvestama töötasapinda valides ja kööki sättides?

Kivitasapind on küll ilusa välimusega ja väga tugev, aga päris purunematu ning hooldusvaba pole ükski materjal. Nii tuleks kööki kivitasapinda valides arvestada, kes on elanikud, millised on nende harjumused ja elukorraldus. Intensiivsema kasutuse korral tuleks võtta ka vastupidavam materjal.

Puhastamisel ja hooldamisel ei tohiks kasutada happelisi aineid või abrasiivseid puhastusvahendeid. Üks õnnelik klient, kelle kodus on küpsetamine peaaegu igapäevane asi, jagas meiega kavalat nippi, kuidas ta oma kivitasapinna alati puhtana hoiab – enne kokkamise alustamist katab ta kivi toidukilega!

Tasapinna alla jäävate kappide kvaliteet mõjutab lõpptulemust. Karkass peab olema kinnitatud ja kindlalt paigas, ühetasane ja tugev, et kivi raskust taluda. Ülemistest kappidest midagi upitades ei tasu siiski kivi peale ronida – materjal on valamu- ja pliidiava kohalt õrnem ega pruugi inimese raskusele vastu pidada. Raskemate pottide-pannidega asjatades tuleb vältida kivitasapinna servade vastu puutumist – jõuline ja järsk löök võib kivi kriimustada, halval juhul võib servast isegi tükk välja murduda.

Milline peaks olema köögi valgustus ja värv?

Kuna meil põhjamaades on kolmandik aastast pigem hämar ja pime aeg, tuleb lampe valides arvestada nende võimsust ning asukohta. Tihti kasutatakse lisaks laelambile ka seinalampe ja kapiserva alla kinnitatavaid kohtvalgusteid või valgusribasid. Võrdlemisi uue asjana kinnitatakse mõnikord valgusdioodidega n-ö öövalgus kappide alumisse serva või süvistatakse töötasapinna ääre alla kanal värvilise ribavalgusti jaoks. Mõlemal juhul võib säärane meeleoluvalgustus tunduda väga modernne ja ka praktiline, samas ei tarbi LED-valgustid kuigivõrd energiat.

Värvidest rääkides sobivad kööki kõik heledad ja pastelsed (isegi kahvatud) toonid, kuid traditsiooniliselt kasutatakse väga palju valget, musta ja halli köögimööblit. Hall võib omakorda olla väga varjundiküllane ja kõikuda märjast asfaldist kuni sooja beežikashalli või külmema sinakashallini.

Mida saaks köögi loomisel silmas pidada, arvestades praegust majanduslikku olukorda?

Me ei ole nii rikkad, et osta odavaid asju. Selles mõtteteras on sees ühteaegu nii õigustus kivist köögitasapinna tellimiseks kui ka üldisem, kogu remontimist ja ehitamist puudutav tarkus.

Kodu ja köögi sisustamine ei ole tavaliselt lühiajaline projekt, vaid investeering, mille pikkust mõõdetakse aastakümnetes. Seades esikohale hinna-argumendi, ei pruugi tulemus alati olla selline, nagu loodeti. Kui kõige lihtsamatest detailidest rääkida, võib ilmselt igaüks kas või käes kaaludes mööblifurnituuri võrrelda ja mõista, mis vahe on odaval ja kallimal kapiukse hingel. Samamoodi on loogiline, et metallist kapinupud või käepidemed on tõenäoliselt kindlamad kui plastist valmistatud sangad. Mööbliplaadi, tasapinnakivi, valamu ja segistiga aga on lood keerulisemad. Kui kogemustega ja sõltumatuid sõpru kuskilt võtta pole, tasub enne otsustamist küsida mööblifirma või sisekujundaja konsultatsiooni. Kui külastada mitut mööblitootjat ja spetsialisti, võib pakkumisi võrreldes soodsamaks osutuda hoopis esialgu kallimana näiv pakkumine.

Millised materjalid ja lahendused on trendikad praegu ja lähiaja perspektiivis?

2022.aasta kokkuvõttest paistab, et varemgi hinnatud kivide populaarsus püsib. Uue tugeva tegijana on kivitasapindade müügi edetabelisse tõusnud Terrazzo-kivid. Suuremaid või väiksemaid looduskivide (tavaliselt marmori) kilde sisaldava terratso muster on omanäoline ja kaunis, teisalt ei paista kirjult taustalt kasutusjäljed nii selgesti silma kui näiteks lihvitud valge marmori (Bianco Carrara C) puhul.

Muidugi on endiselt armastatud eelmise aasta müügihitt, paekivi Jura Grey (ja seda nii lihvitud kui ka poleeritud viimistlusega). Väga populaarne on köögi töötasapindade tugevuse ja vastupidavuse sümbol, must graniit Nero Assoluto, mida sel aastal tänu meie kevadkampaaniale telliti päris palju põletatud-harjatud (F/B – flamed & brushed) ehk n-ö nahkse (leathered) viimistlusega. 2022. aastal lisandusid meie materjalivalikusse mitmed teisedki marmoriliigid, kuid loomulikult püsis troonil kindlalt maailma tuntuim Itaalia valge marmor (Bianco Carrara C).
2023. aasta suurima uudisena hakkasime klientide soovil pakkuma paekivi meenutava mustriga keraamikat – Bricmate Norrvange tooteseeria kivisid.

Sisustusstiili ja materjali valides tuleb arvestada, et trendid võivad vahetuda tihti, isegi mitu korda aastas, aga kööki või ka vannituba päris igal aastal ei remondi. Niisiis ei tasu alati lasta end võimaluste paljususest ahvatleda ega hirmutada, võtta tuleb ikkagi see lahendus, mis sobib ja meeldib. Tsiteerides üht klienti: „Kui juba teha, tuleb teha korralikult. Minu soov oli, et valmiv tervik oleks nii ilus kui ka praktiline. Ei ehita ju omale koju muuseumit.“


Köögi planeerimist alusta siit: www.granitop.ee

Jaga
Kommentaarid