Eesmärk on kiiresti moodustada Ukraina jaoks Leopard 2-dest kaks pataljoni, öeldakse avalduses. Ukraina sõjaväelaste väljaõpe algab varsti.

Liidukantsler Olaf Scholz tegi selle valitsusele teatavaks, vahendab Der Spiegel.

„Otsus järgib meie teada olevat liini Ukrainat jõukohaselt toetada. Me tegutseme rahvusvaheliselt, tihedalt kooskõlastatult ja koordineeritult,“ ütles Scholz.

Tankide juurde kuulub ka laskemoon, logistika ja süsteemide hooldamine.

Der Spiegeli andmetel tehti otsus eile õhtul kantsleriametis. Otsustav oli seejuures siseinformatsiooni järgi see, et ka USA saadab Ukrainasse 30 oma tanki M1 Abrams.

Pärast kuudepikkust põiklemist kavatsevad USA ja Saksamaa siiski lõpuks saata Ukrainale tanke, teatasid meediaväljaanded juba eile.

USA presidendi Joe Bideni administratsioonilt oodatakse teadet kavatsuse kohta saata vähemalt 30 tanki M1 Abrams, vahendab BBC News.

USA meediaväljaanded teatavad, et Ukrainasse Abramsite saatmine võidakse välja kuulutada juba täna. Tsiteeritakse anonüümseks jäänud ametnikke, kelle sõnul võidakse saata vähemalt 30 tanki. Saadetise ajakava jääb aga ebaselgeks ja võib kuluda kuid ja isegi aastaid, enne kui Abramsid lahinguväljale jõuavad.

USA meedia teatel on Saksamaa esindajad eraviisiliselt öelnud, et nõustuvad Leopard 2-de Ukrainasse saatmisega ainult siis, kui USA saadab M1 Abramseid.

„Kui sakslased jätkuvalt ütlevad, et me saadame või vabastame Leopardid ainult tingimusel, et ameeriklased saadavad Abramseid, peaksime me saatma Abramseid,“ ütles demokraadist senaator Chris Coons eile väljaandele Politico.

Leoparde on Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi andmetel vähemalt 16-l Euroopa ja NATO riigil. Kõik neid Ukrainasse ei saada, aga Scholzi otsus tähendab, et soovijad võivad seda teha.

Jaga
Kommentaarid