MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,9%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 21,3% ja Keskerakonda 18% valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus on viimased kolm nädalat püsinud 32% juures. EKRE toetus langes nädalaga veel 1,5% võrra. Keskerakonna toetus tõusis nädalaga 1,4%, viimase kolme nädalaga on see kasvanud 2,5%. Praegusest kõrgem oli Keskerakonna toetus viimati eelmise aasta veebruaris.

Esikolmikule järgnevad parlamendiväline Eesti 200 (10,7%), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (7,7%) ning Isamaa (6,9%). Eesti 200 on viimase kahe nädalaga oma toetust kasvatanud 1,2 protsendi võrra.

Seega toetab koalitsioonierakondi kokku 46,7% ja opositsioonierakondi 39,4% vastajatest.

Kui riigikogu valimised toimuks täna, saaks Reformierakond 36 kohta, EKRE 23, Keskerakond 19, Eesti 200 10, Sotsiaaldemokraadid 7 ja Isamaa 6 kohta.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 19. detsembrist 24. jaanuarini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.