Teeme nüüd lühikese ülevaate, mida tähendavad kvaliteedimärgid, mida võid leida Lidli toidutoodete siltidelt.

Kalade ja ookeanite kaitseks (ASC & MSC)

ASC (Aquaculture Stewardship Council), Eestis tuntud ka kui Vesiviljeluse Haldusnõukogu, on sõltumatu mittetulundusühing, mis asutati 2010. aastal. ASC eesmärk on edendada säästvat kalakasvatust kogu maailmas ning minimeerida merekaubanduse keskkonna- ja sotsiaalset jalajälge. ASC märgis tagab, et sinu ostetud toode on vastutustundlikult kasvatatud, hangitud ja töödeldud.

ASC märgist kuvatakse ainult nendel mereandidel, mis on saanud ekpertide sõltumatu hinnangu. Tootel olev ASC silt kinnitab, et kala ja mereannid pärinevad sertifitseeritud põllumajandustootjatelt, kes austavad keskkonda ja häid töötingimusi. Kui näed Lidli tootel ASC märgist, võid olla kindel, et see on valmistatud parimate standardite järgi. Toodete päritolu saab jälgida tootmise hetkest kuni poodidesse jõudmiseni.

MSC (Marine Stewardship Council) on sõltumatu mittetulundusühing, mis asutati jätkusuutmatu kalapüügi probleemi lahendamiseks ja mereandide varude kaitsmiseks tulevikus. MSC kehtestab vastutustundliku kalapüügi standardeid. Kui ostad poest sinise MSC märgisega toote, panustad meie ookeanide tootlikkuse kaitsmisesse ja tervisesse ning toetad neid inimesi, kelle elatis sõltub ookeanis olevast.

MSC põhieesmärk on tagada optimaalsed kalapüügitasemed, tõhus majandamine ja kalapüügi keskkonnamõju vähendamine.

Õiglased tingimused (Fairtrade)

Fairtrade’i ehk õiglase kaubanduse sertifikaat näitab seda, et põllumajandustöötajad ja -tarbijad toodete päritoluriikides saavad õiglast palka ning nad töötavad ohututes tingimustes. Nad suudavad kliimamuutustega paremini kohaneda ja nendeks ette valmistuda. Seda lubadust on kontrollinud ja kinnitanud sõltumatud eksperdid ja audiitorid.

Lidl teeb Fairtrade’iga koostööd kõigis oma tegevusriikides, et tagada selliste toodete nagu tee, kohvi, šokolaadi, puuviljade ja lillede kasvatamine ja töötlemine viisil, mis tagab päritoluriikides kõrged töö- ja keskkonnastandardid.

V-märgis

V-märgis (V-Label) on rahvusvaheliselt tunnustatud ja registreeritud tähis vegan- ja taimetoodete märgistamiseks. Standardiseeritud kriteeriumid ja korrapärased hindamised nii toote koostisosade kui ka tootmisprotsesside kohta tagavad, et V-märgis on hea mainega vegan- ja taimetoodete kvaliteedimärk.

Mahetoote logo

Euroopa Liidu mahetoote logo aitab tarbijatel mahetooteid leida ja põllumajandustootjatel neid üle kogu Euroopa Liidu turustada. Logo võib kasutada üksnes neil toodetel, mis sisaldavad vähemalt 95% ulatuses mahepõllumajanduslikke koostisosi ja vastavad ka ülejäänud 5% osas kindlatele meetmetele. Sama koostisosa ei tohi esineda nii mahepõllumajanduslikul kui ka mittemahepõllumajanduslikul kujul.

Euroopa Liidu mahetoote logo kõrval peab olema esitatud ka kontrollorgani koodnumber ja tootes kasutatud põllumajandusliku tooraine kasvatamise koht.

Jaga
Kommentaarid