Sotsiaaldemokraadid lubavad pärast valimisi tõsta makse. Isamaa risti vastupidi vaidleb uutele maksudele ja maksumäära suurendamisele vastu.

Valimisstaabi debatis jõuavad töö- ja terviseminister, sotsiaaldemokraat Peep Peterson ning riigikogu sotsiaalkomisjoni liige, isamaalane Priit Sibul ühisele arusaamale: midagi tuleb teha. Riiki on kallis ülal pidada ja tuleb makse tõsta või laenu võtta.

1x
00:00

„Sotsid on kõvad kulutajad, aga see tuleb tagasi teenida,“ sõnab Peterson.

Sibul lausub, et suur muutus on riigieelarves julgeoleku osa ning seal ei saa raha lugeda. „Tasakaal ei ole prioriteet,“ ütleb ta eelarve kohta.

Ent makse Sibul ei tõstaks. Ta väidab, et maksud pärsivad ettevõtlust ja seni kui on võimalik laenata, peaks Eesti seda tegema.

„Tehakse nalja, et Isamaast vasakule pole enam võimalik liikuda,“ tögab Peterson. Ja ütleb, et sotsidele on palkade tõus tähtis. „Ütleme ausalt, et ettevõtjad on meie jaoks rahalehmad, keda me meelsasti toidame ja arendame, et nad suudaksid neid palku maksta.“

Sotsiaalmaksuga on justkui nokk kinni, saba lahti: haigekassat peab millegagi ülal pidama, kuid ettevõtjad väidavad, et kõrge maks on hirmus koormav.

Kas kohalikud omavalitsused peaksid saama rohkem raha? Oleneb asjaoludest. Näiteks Peterson annaks Tallinnale raha, et nad saaksid ehitada haigla. Sibul on kategooriliselt selle vastu.

Maksudest ning Sibula ja Petersoni erimeelsustest või üksmeelest – olenevalt jututeemast – kuuleb Valimisstaabi heliribalt.