Türgi välisministeerium mõistis hukka „argpüksliku rünnaku meie püha raamatu vastu“. Türgi teatel on taas selgeks tehtud, et „islamofoobial, diskrimineerimisel ja võõravihal ei ole Euroopas piire“, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Islamivastase organisatsiooni Pegida juht Edwin Wagensveld hävitas koraani ette teatatud protestiaktsiooni käigus Hollandi parlamendi alamkoja Tweede Kameri hoone ees. Ta oli tahtnud seda juba paar korda sügisel teha, aga politsei takistas teda.

Seekord politseinikud ei sekkunud. Haagi linnapea Jan van Zaneni kirjast, mille Wagensveld Facebookis avaldas, selgub, et linn teadis, et ta tahab koraani kasutada, ja lubas seda tingimusel, et seda põlema ei panda.

„Siin on jutt lihtsalt väljendusvabadusest. Ma leian, et seda peab Hollandis teha saama,“ ütles Wagensveld koraanist lehti välja rebides.

Ankara tahab nüüd, et Holland astuks Wagensveldi vastu samme, et sellised aktsioonid tulevikus ei korduks. Hollandi välisminister Wopke Hoekstra ütles, et mõistab, et seda aktsiooni võidi võtta provotseeriva ja solvavana, aga nimetas väljandusvabadust suureks väärtuseks. „Ja see vabadus kehtib ka ebameeldiva arvamuse puhul,“ lisas Hoekstra.