Haavisto sõnul on Soome ja Rootsi julgeoleku seisukohalt endiselt esimene valik, et mõlemad riigid astuvad NATO-sse korraga.

Haavisto ütles, et on siiski veel liiga vara seisukohta võtta.

Haavisto sõnul on Rootsis toimunud protestidest Türgi vastu saanud selge pidur Soome ja Rootsi NATO-ga liitumisele.

„Need protestijad mängivad Soome ja Rootsi julgeolekuga,“ märkis Haavisto.

Haavisto sõnul on protestijate eesmärk provotseerida Türgit ning mõjutada kodanike ja poliitikute arvamusi. Türgis ollakse protestide pärast „vapustatud ja ärritunud“ ning need vähendavad Türgi läbirääkimisvalmidust, rääkis Haavisto.

Soome ja Rootsi NATO-ga liitmumine lükkub Haavisto sõnul edasi vähemalt Türgi parlamendi- ja presidendivalimisteni ehk mai keskpaigani. Haavisto ütles, et kevade alguseks püütakse kokku leppida uut kolmepoolset kohtumist, kus saaks olukorda hinnata.

Rootsi välisminister Tobias Billström ütles Rootsi Televisioonile (SVT), et võttis täna hommikul oma Soome kolleegiga ühendust.

„Me oleme Soomega kontaktis, et uurida välja, mida see tegelikult tähendab,“ ütles Billström.

„Rootsi austab kokkulepet Rootsi, Soome ja Türgi vahel meie NATO liikmelisuse üle. Me oleme seda teinud seni ja teeme seda jätkuvalt,“ ütles Billström.

Rootsi ei peaks pärast nädalavahetusel toimunud protesti Türgi saatkonna juures Stockholmis, kus muu hulgas põletati koraani, ootama Türgi toetust NATO-sse astumisele, teatas Türgi president Recep Tayyip Erdoğan eile.

„Need, kes lubavad sellist pühaduseteotust meie saatkonna ees, ei saa enam oodata meie toetust oma NATO liikmelisusele,“ ütles Erdoğan kõnes pärast valitsuse istungit, vahendab Reuters.

„Kui te armastate terroriorganisatsioonide liikmeid ja islami vaenlasi nii väga ja kaitsete neid, soovitame teil otsida nende toetust oma riikide julgeolekule,“ lisas Erdoğan.

Türgis ja teistes moslemiriikides tekitas suurt pahameelt laupäeval Stockholmis Türgi saatkonna ees toimunud aktsioon, mille käigus Taani-Rootsi topeltkodanik ja paremäärmuslik provokaator Rasmus Paludan süütas põlema koraani.