„Eesti on nüüd astunud uue ebasõbraliku sammu Venemaa saatkonna arvulise koosseisu radikaalseks vähendamiseks saatkonnas Tallinnas, mis kinnitab suhete lõhkumise liini meie riikide vahel. Vastumeetmena on Vene pool langetanud otsuse alandada diplomaatilise esindatuse taset mõlemates riikides ajutise asjuri tasemele,“ öeldakse Venemaa välisministeeriumi teates, vahendab Interfax.

Venemaa välisministeerium teatas, et täna kutsuti välja Eesti suursaadik Margus Laidre, kellele avaldati otsustavat protesti seoses Eesti võimude tegevusega.

„Eesti vabariigi suursaadikul tuleb Vene föderatsioonist lahkuda 2023. aasta 7. veebruariks,“ teatas Venemaa välisministeerium.

Venemaa välisministeeriumi ametlik esindaja Maria Zahharova kommenteeris otsust Telegramis.

„Eesti režiim sai, mis on ära teeninud,“ kirjutas Zahharova.

„Eesti juhtkond lõhub viimastel aastatel eesmärgipäraselt kogu suhete kompleksi Venemaaga. Totaalne russofoobia, vaenulikkuse kultiveerimine meie suhetes...“ lisas Zahharova.

Eesti teavitas 11. jaanuaril Venemaa föderatsiooni suursaadikut otsusest, mille kohaselt peab Venemaa oma Tallinna saatkonna töötajate arvu vähendama 1. veebruariks 2023.

Otsuse eesmärk on saavutada saatkonna ametikohtade arvus pariteetsus ehk samaväärsus, mis tähendab, et pealinnades tegutsevates Venemaa ja Eesti esindustes muudetakse lähetatud ametikohtade arv võrdseks.

Otsuse tulemusel peab Venemaa saatkonna töötajate arv vähenema 8 diplomaadile ning 15 lähetatud haldus-, tehnilisele ja teenindavale töötajale.

„Eesti peab suhetes Venemaaga väga oluliseks samaväärsuse põhimõtet. Arvestades, et Venemaa saatkonna personal ei tegele agressioonisõja tingimustes Eesti-Venemaa suhete edendamisega, näeme, et Venemaa esinduse praegune suurus ei ole põhjendatud,“ sõnas välisminister Urmas Reinsalu.

„Juba sõja algusest on Eesti viinud oma kahepoolsed suhted Venemaa föderatsiooniga absoluutse miinimumini. Kevadel sulgesime Venemaa konsulaaresindused Narvas ja Tartus ning oleme riigist välja saatnud kolm Venemaa saatkonna diplomaatilise staatusega töötajat, kes õõnestasid aktiivselt Eesti julgeolekut ning levitasid Venemaa sõjategevust õigustavat propagandat. Nüüd seame ülempiiri Eestis töötavate Venemaa diplomaatide arvule, et saavutada pariteetsus. Tänane samm on aga korrelatsioonis meie kahepoolsete suhete üldise madalseisuga,“ lisas Reinsalu.

Jaga
Kommentaarid