Rootsi peaminister Ulf Kristersson väljendas oma sümpaatiat moslemitele, keda laupäevane aktsioon Stockholmis solvas. Nimelt põletas paremäärmuslik provokaator Rasmus Paludan Türgi saatkonna lähedal koraani, vahendab SVT Nyheter.

„Väljendusvabadus on demokraatia põhiosa. Aga mis on seaduslik, ei ole tingimata sobiv,“ kirjutas Kristersson Twitteris.

Paludani provokatsioon on tekitanud Türgis suurt pahameelt. Juba reedel kutsus Türgi välja Rootsi suursaadiku. Reutersi allikate sõnul väljendas Türgi „tugevat hukkamõistu“ Paludani plaanis olnud koraanipõletamise suhtes ja nõudis, et meeleavalduse korraldamise luba tühistataks.

Pärast koraanipõletamise aset leidmist on Türgis toimunud Rootsi-vastased meeleavaldused.

„See ei kergenda meie NATO liikmeks saamise tingimusi, nii see on. Aga me püüdleme endiselt konstruktiivse dialoogi poole Türgiga, et saaksime NATO liikmeks nii kiiresti kui võimalik,“ ütles kaitseminister Jonson.

Jonson pidi teadete kohaselt tühistama oma visiidi Türgisse, mis pidi toimuma sel nädalal.

Laupäeva õhtul protesteeris väike grupp inimesi ka Rootsi peakonsulaadi juures Istanbulis. Mõned neist põletasid Rootsi lippu.

„See on ilmselt protest meie poliitiliste seisukohtade vastu. Aga demokraatia, väljendusvabadus ja inimõigused on väärtused, mille eest me jääme seisma. Rootsi lippude põletamine ei ole ka kuritegu,“ ütles Jonson.