„Rootsi kaitseministri Pal Jonsoni visiit Türki 27. jaanuaril on kaotanud oma tähtsuse ja tähenduse, mistõttu jätsime visiidi ära,“ ütles Türgi kaitseminister Hulusi Akar laupäeva hommikul.

Jonsoni visiidi eesmärk oli lahendada erimeelsused Ankaraga, saamaks sellelt roheline tuli ühineda NATO-ga.

Türgi ei näi aga mõistvat, et Rootsi on demokraatlik riik, ja nõuab, et see keelaks ära meeleavalduse Türgi saatkonna ees Stockholmis. Reedel kutsus Türgi välja ka Rootsi suursaadiku Staffan Herrströmi, avaldades läheneva meeleavalduse üle pahameelt.

Aktsioon toimub täna ja selle korraldab vastuoluline Taani-Rootsi poliitik Rasmus Paludan. Viimane on tuntud oma islamivastasuse ja äärmuslike vaadete poolest. Mehe teod on varemgi esile kutsunud moslemite rahutusi üle Rootsi. Tänasel protestil on Paludan lubanud ka avalikult koraani põletada.

Kuigi meeleavaldust ei korralda Rootsi riik, peab Ankara siiski Stockholmi vastutavaks, sest see ei keela inimestel koguneda. Türgi teatel andis Rootsi loa „provokatiivseks tegevuseks, mis on selgelt vihakuritegu“.

Tegemist on juba teise korraga sel kuul, mil Ankara kutsub Rootsi suursaadiku vaibale. Viimati tuli suursaadikul aru anda eelmisel neljapäeval, kui Stockholmi kesklinnas nähti köiega jalgupidi üles riputatud nukku, mis Ankara meelest meenutas Türgi presidenti Recep Tayyip Erdoğani.

Vaid Türgi ja Ungari ei ole veel ratifitseerinud Soome ja Rootsi NATO-liikmelisust.