Eile kukkus tähtaeg riigikogu valimisnimekirjade esitamiseks. Rohelistel on ühtekokku 58 kandidaati. Maksimumarv on aga 125 ja nelja aasta eest mindi valimistele vastu täisnimekirjaga.

Tõugu tõdes, et rohkem soovijaid polnud. Tema hinnangul on praegune süsteem suuri erakondi soosiv. „Me tegelesime kautsjonite kogumisega viimase hetkeni,“ märkis ta. Iga kandidaadi kohta tuleb maksta 654 eurot.

1x
00:00

Eri reitingutes on Roheliste toetus kahe protsendi kandis või veidi alla selle. Tõugu usub, et potentsiaali märkimisväärseks tõusuks on. Sihtgrupiks on paljuski keskkonnateadlikud noored. Ta viitab, et konkurentideks sihtgrupi osas on neil ennekõike sotsid ja Eesti 200.

Ilmselt leiab valdav osa eestimaalasi, et roheline maailmavaade ja keskkonnahoid on olulised, ent vastav erakond pole eriti populaarseks kerkinud. Tõugu on seda teemat analüüsinud ka oma õpingutes ja leiab, et nad oma ajast eest. Tema sõnutsi on taoline olukord omane Ida-Euroopa riikidele, kes olid pikalt Nõukogude Liidus.

Mis aga tehakse, et toetust kergitada? Lisaks sellele räägib Tõugu, mis reformi oleks tema hinnangul vaja erakondade rahastamise puhul. Näiteks Rohelised ise ei saa hetkel riigieelarvest sentigi.

Kõigest pikemalt saates.