Elektrilevi sõnul jätkuvad elektritaastamise tööd suurte jõududega piirkondades, keda ulatuslikud katkestused vee mõjutavad. Mitmel tuhandel majapidamisel on elektriühendus taastatud, kuid ligi 8000 majapidamist on seni elektrita. „Täna tegeles rikete likvideerimisega kokku 52 brigaadi ja homseks liiguvad appi veel lisabrigaadid Saaremaalt. Töid tehakse ööpäevaringselt,“ ütles Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Raske lumesaju tõttu on palju puid ja oksi murdunud ning põhjustanud ulatuslikke elektrikatkestusi üle kogu Mandri-Eesti. Brigaadid tegelevad elektrivarustuse taastamisega alates varahommikust. Lõunast, kui lumesadu lõppes, alustati ka ülelende droonidega, mis kiirendas rikete kaardistamist.

Kose vallavalitsus teatas, et sel jaanuaril on juba kahel korral ulatuslike elektrikatkestuste tõttu suletud Kose-Uuemõisa lasteaed-kool ning ühel korral Habaja lasteaed. „Täna kadus Kose-Uuemõisas ja Habajal elekter vahetult enne tööpäeva algust, kuid näiteks 4. jaanuaril pidid lapsevanemad Kose-Uuemõisa lasteaiast lapsed peale päeva algust ära tooma,“ ütles Kose vallavanem Demis Voss.

Elektrikatkestuste kaart

Esimest korda kadus Kose-Uuemõisa lasteaias elekter 4. jaanuaril tööpäeva alguses ning tuli tagasi alles õhtul. Seetõttu pidid lapsevanemad lapsed koju viima. Täna tabas elektrikatkestus Kose-Uuemõisa lasteaed-kooli ja Habaja lasteaeda varahommikul, misjärel asusid asutuste töötajad lapsevanemaid olukorrast teavitama. „Nipsust lastega kojujäämine ei ole iga töö puhul võimalik. Leiame, et Elektrilevi peab olukorda uurima ning tugevdama kohalikku taristut selliselt, et meie lasteaiad ja koolid ei jää natukenegi halvenenud ilmaolude tõttu elektrita,“ ütles Voss, kelle sõnul võiks konkurentsiamet kaaluda Kose elektrikatkestuste puhul järelevalvemenetluse algatamist. „Tekib küsimus, kas ettevõte on täitnud talle pandud kohustusi, sealhulgas hooldanud piisavalt liine.“ Kose vallavalitsus märkis oma teates, et haridusasutustes on lisaks õppetööle häiritud ka köögi ning tualettruumide toimimine.

Delfile teadaolevalt on suletud Kiili gümnaasium ja lasteaed. Samuti on lugejad teatanud, et elektrikatkestuste tõttu on lapsed koju saadetud ka Palamuse gümnaasiumist ning Tori põhikoolist. Pärnumaal on suletud ka Surju kool ja lasteaed. Suletud on veel Eidapere kool ja lasteaed ning Oru põhikool.

Haridusministeerium ei tea, kui mitu kooli ja lasteaeda võib elektrikatkestuste tõttu suletud olla. Haridusasutustel on kriisiolukordades esmaseks kontaktiks kohalikud omavalitsused, kes tegelevad kriisiolukordade ennetamisega ja ka tekkinud olukorra lahendamise ja vajaliku abi tagamisega piirkonnas.

Hea lugeja, kui tead veel haridusasutustest, mis tuli elektrikatkestuste tõttu täna sulgeda, anna sellest teada vihje@delfi.ee või siin.