Alar Lanemani sõnul ei ole EKRE rahul kaitseplaneerimise tempoga. Ta arvas, et kaitseväe juhataja, kindralleitnant Martin Heremi aasta alguses ilmunud kainestav artikkel Venemaa ohust Eestile tuli liiga hilja. „See oleks pidanud tulema kõige hiljem umbes kuu pärast Ukraina sõja algust,“ lausus ta. Laneman arvas ka, et vajadus teha riigikaitse arengukava kolm kuud pärast selle kinnitamist ümber näitas, et seni oli oldud liiga optimistlikud.

Saate suurim vaidlus toimus Nursipalu harjutusvälja laiendamise teemal. Hanno Pevkur: „Sotsid riigikaitsekomisjoni esimehe vaatest (Raimond Kaljulaid – toim.) toetavad. Leo Kunnas olevat öelnud, et EKRE toetab ka. Keskerakond on öelnud seda Erki Savisaare suu kaudu. Ma loodan, et Alar ütleb siin ka, et EKRE tõepoolest toetab seda vajadust.“

1x
00:00

Kuigi Laneman tunnistas laiendamise vajadust, suhtus ta teostusse kriitiliselt: „Inimestel on tunne, et neist sõidetakse üle. Ka riigikaitsekomisjon pole saanud ülevaadet, millest tulenes just selline vajadus? Kas olid alternatiivid?“ Pevkur vaidles vastu ja ütles, et inimestega räägiti algusest peale personaalselt, sealhulgas sellest, millised on kompenseerimise võimalused ja erinevad viisid saada uus talukoht.

Nursipalu teemal jätkus vaidlust kauemakski, paljudes küsimustes selgus aga, et muidu kirglikult rivaalitsevate parteide seisukohtade erinevused on riigikaitse küsimustes väiksemad. EKRE programm näeb ette reservväe suurendamist 55 000 inimeseni. Pevkur: „Selle valimislubaduse puhul on tegemist lahtisest uksest sissemurdmisega.“ Kaitseministri sõnul suurenebki koosseis üle 50 000, kui arvestada kõiki osalisi koos kaitseliidu ja liitlastega.

Täismahus debatti saab kuulata Delfi Taskust.

Laneman polnud nõus, et Eesti on juba praegu olukorras, kus vaenlase rünnaku saab kohe tõrjuda, selle asemel et pärast riigi esmalt okupeerimist see hiljem vabastada. „Me ei ole täna sinna jõudnud, meil on riigikaitse arengus küll teha,“ sõnas brigaadikindral reservis.

Pevkur: „Vabandust, aga see on demagoogiline loosung. Eesti kaitsevägi on arvestanud oma planeerimises kogu aeg sellega, et Eestit kaitstakse esimesest meetrist.“ Ta viitas ka NATO Madridi tippkohtumisel vastu võetud otsustele, mis peaksid seda võimet toetama. Pevkur heitis omakorda EKRE-le ette, et nende valitsuses oleku ajal jäi riigikaitse arengukava uuendamata. „EKRE käes ei olnud kaitseministri portfell,“ pareeris Laneman.