Eelmisel nädalavahetusel avalikustas Keskerakond oma valimisplatvormi. Programmi kokkupanemist juhtis partei rahvasaadik Tõnis Mölder, kes rääkis, et valimiste põhiküsimuseks on toimetulek.

Seda, palju kõik Keskerakonna valimislubadused kokku maksaksid, pole erakond välja rehkendanud. Mölder ütles siiski mõned suuremad summad välja.

Tuhande euro suurune pension, mille „täismaksumust on väga raske ette prognoosida“, kuid mis Möldri hinnangul oleks riigikassale umbes mitmesajamiljoni euro suurune kulu. Keskerakond soovib miljard eurot süstida Eesti ettevõtetesse. Mölder sõnas, et ei ole päri „Reformierakonna käekirjaga“, kus ettevõtjad peavad ise hakkama saama. Tema hinnangul on viimaste aastatega olukord selgelt muutunud – näiteks tuli riik ettevõtjatele koroonakriisis appi.

1x
00:00

Uus kriis on inflatsioon ja majanduse jahtumine ning seal peab Eesti Möldri hinnangul suutma konkureerida naaberriikide majandustega. Sestap on vaja ka raha anda ettevõtetele ja inimestele, et nad kriisist läbi aidata.

Kust see raha tuleb? „Ükstakõik, kes on järgmises valitsuses – mingit maksu Eesti riigis kindlasti tõstetakse,“ ütles Mölder. Keskerakonna lahendus oleks astmeline tulumaks. Kes teenib üle kahe keskmise Eesti palga – praeguse seisuga seega üle 3400 euro –, maksaks Möldri sõnastatud ideaali järgi seda raha ületavalt summalt 30 protsenti tulumaksu.

Kuigi Mölder pidas isiklikult õigeks ka programmi kirjutada lubadust teha Eestisse automaks, siis ülejäänud erakond seda heaks ei kiitnud. Arutati veel ka maamaksu asendamist kinnisvaramaksuga, kuid lõppude lõpuks leidis Mölder, et maksudebatt alles tuleb, kui pärast valimisi pannakse kokku uus koalitsioon.

„Eesti võiks võtta laenu,“ sõnastas Mölder teise lahenduse katta kulud majanduse elavdamiseks, taristu ehitamiseks, rongide-busside-laevatranspordi arendamiseks. Möldri hinnangul on Eestil veel piisavalt vabadust laenu võtta. „Kreekastumise ohtu kindlasti ei ole,“ lisas ta.

Mis saab praeguse valitsuse kavast viia kõik Eesti koolid üle eestikeelsele õppele, kui Keskerakond oleks järgmises valitsuses? „Seda seadust Keskerakond ümber vaatama ei lähe,“ lausus Mölder ja mainis probleemi õpetajatega, kelle viimine Valgast Ida-Virumaale pole lahendus – siis jääb ju Valga õpetajateta. Keskerakonna seisukoht on, et üleminek peab olema sujuv ja hariduslike erivajadustega lastel peab olema võimalus jätkata õppimist oma emakeeles.

Mölder usub, et valimiste ajaks on Keskerakonna toetus kõrgem, kui on nende praegused reitingud. „Meie valijal on teatud segadus,“ kirjeldas ta. Erakondlikku eelistust valija vahetanud pole, kuid on Möldri hinnangul jäänud neutraalseks ning ei osale valimistel. Partei plaan on aga teha nii head kampaaniat, et tema valija siiski valimiskasti juurde tuleks.

„Ida-Virumaal võidab Keskerakond kindlasti,“ lausus Mölder. Ja populaarseimast parteist ei jääda valimiste õhtuks nii kaugele maha kui praegu reitingutes.

Pärast valimisi on Keskerakond valmis kõikide parteidega uut valitsust moodustama. Ühegi erakonna valijate välistamist Mölder õigeks ei pea.