USA president Joe Biden ja Jaapani peaminister Fumio Kishida tegid reedel ühisavalduse, milles ütlesid, et tuumarelva kasutamine Venemaa poolt Ukrainas oleks „inimvaenulik tegu ja mis tahes viisil õigustamatu“. See äratas üles Dmitri Medvedevi, kes teatas Telegramis, et Kishida on end häbistanud ja peaks sooritama Jaapani rituaalse enesetapu seppuku ehk harakiri.

Medvedevi sõnul on riigid Venemaa tuumaplaanide suhtes „paranoilised“ ja Kishida on lasknud end USA poolt orjastada, unustades Teises maailmasõjas Jaapanile langenud USA tuumapommid.

„Jaapani valitsusjuht räägib alandavas, lojaalses ekstaasis Venemaast rumalusi, olles reetnud sadade tuhandete Hiroshima ja Nagasaki tuumatules põlenud jaapanlaste mälestuse. Kishidat absoluutselt ei huvita, et ainus riik, mis kasutas tuumarelvi, oli USA. Ja selle ainus ohver on tema enda kodumaa.“

Ainus viis, kuidas Kishida saaks sellist „häbi“ lunastada, oleks teha valitsuse koosolekul seppuku, kirjutas Medvedev.

Eelmisel nädalal külastas Kishida Washingtoni, kus kohtus Bideniga. Kohtumisel käsitleti Venemaa ja Hiina küsimusi. Kishida avaldas muret, et Ida-Aasiat võib Pekingi sõjaliste ambitsioonide tõttu oodata Ukrainaga sarnane saatus. Riigijuhid märkisid oma ühisavalduses, et Hiina hiljutised tegevused on olnud vastuolus reeglitel põhineva rahvusvahelise korraga.