Jēkabpilsi linna läbival Daugava jõel jätkus veetaseme tõus ka hommikul ja üleujutus laienes kaldast üha kaugemale linna. Keskpäeval ületas veetase kõigi aegade kõrgeima taseme: pea üheksa meetrit üle nulli, vahendab Läti Delfi.

Jēkabpilsi linnapea Raivis Ragainis nimetas olukorda dramaatiliseks.

Tema sõnul hoiavad Daugava jõe vett kinni veel vaid tammi betoonparapett ja piirded ning teatud kohtades „niriseb“ vesi juba rajatisest läbi. Võimud teevad meeleheitlikke pingutusi, paigutades probleemsetesse kohtadesse liivakotte lootuses, et need hoiavad vett ajutiselt kinni.

Võimud tõdevad, et pole teada, kui kaua linna kaitsetamm Daugava survele veel vastu peab. Juhul, kui see puruneb, valgub tohutu vee- ja jäämass väga kiiresti linna ning evakueerimine võib muutuda võimatuks.

„Ohustatud linnapiirkondadest evakueerumine on elanike elu ja turvalisuse seisukohalt kriitilise tähtsusega, kuna päästetööd vee- ja jäämassiivis on praktiliselt võimatud,“ märkis linnavalitsus.

Kui palju inimesi otsustas evakueeruda, pole teada, sest paljud lahkusid isiklike autodega. Neil, kes evakueeruda ei tahtnud ja otsustasid koju jääda, soovitati end varustada toiduga vähemalt paariks päevaks.

Jēkabpilsi linnapea ütles varem LETAle, et kui vesi tammist läbi murrab, võib mitme meetri kõrgune vee- ja jäälaine hävitada ühe linnaosa. Tema sõnul annavad ametivõimud ohutuse tagamiseks endast parima ja appi on tulnud ka Läti kaitsevägi.

Olukorra kiiret paranemist lähipäevil aga oodata ei ole. Isegi kui Daugava sulaveed murravad läbi jäämassi Plyavino veehoidlasse, hakkavad pakase naastes jääkuhjad uuesti tihenema ja veetase tõusma.

Jäämass jõel liigub perioodiliselt, kuid püsib algses kohas.

Hea lugeja, kui oled Jēkabpilsis, anna märku: vihje@delfi.ee.

Eesti päästeameti vastutav Toomas Kääparin märkis Delfile, et on kontaktis Läti päästeameti vastutava korrapidajaga. Eestist on lõunanaabritele abi pakutud ja hetkel oodatakse lätlastelt otsust, kas eestlaste abikätt läheb tarvis või mitte.