„Tänan ametist lahkuvat Rene Arikast, kes on pea kahe aasta jooksul vedanud eest parvlaev Estonia uurimist ning esialgset hindamist koos Soome ja Rootsi kolleegidega. OJK tutvustab seniseid eeluurimise tulemusi jaanuari jooksul ka valitsusele ning uue juhi ülesandeks saab kiire OJK mehitamine ja Estonia uurimise lõpule viimine koos kõigi vajalike osapoolte kaasamisega,“ ütles Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ahti Kuningas. Senine OJK juht lahkub ametist omal soovil.

Valitsus otsustas 2021. aastal rahastada OJK-d 3 miljoni euroga parvlaev Estonia hukkumise uute asjaoludega seotud allvee-uuringute läbiviimiseks. Eesti Ohutusjuurdluse Keskus selgitab asjaolud välja sõltumatult ning Eesti, Soome ja Rootsi ohutusjuurdluse asutuste koostöös. 2022. aasta detsembri seisuga on kõik planeeritud eeluuringud lõppenud. Läbi on viidud mitmed parvlaev Estonia esialgse hindamisega seotud põhiuuringute hanked ja uuringud. Alustatud on pääsenute ja teiste oluliste isikutega intervjuude korraldamist.

1.veebruarist tööd alustava Märt Otsa sõnul on oluline tagada OJK sõltumatu töö õnnetuste uurimisel. „Loodan väga, et õnnetusi oleks võimalikult vähe ning et Eestit ei tabaks ükski suurem õnnetus. Euroopa Liidus ja Eestis on saavutatud kõrge ohutuse tase ning selle aluseks on õnnetuste sõltumatu uurimine. Selle kaudu saame selgeks nii võimalikud tehnilised probleemid, juhtimisvead ning saame tulevikus sarnaseid vigu vältida,“ märkis Ots.

Märt Ots on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli 1991. aastal, omandanud tehnikateaduste magistri kraadi 2002. aastal ja elektroenergeetika doktori kraadi 2016. aastal. Märt Otsal on avalikus sektoris töötamisest väga pikaajaline kogemus (alates 1991), ligi 14 aastat juhtis ta Konkurentsiametit.

Ohutusjuurdluse Keskus on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi struktuuriüksus, mis korraldab Eesti õhuruumis, raudteel ja merel toimunud õnnetuste ja tõsiste intsidentide ohutusjuurdlust. MKM kuulutas avaliku konkursi Ohutusjuurdluse Keskuse juhataja ametikoha täitmiseks välja möödunud aasta detsembris.