Kultuuriminister Hartmani sõnul ei saa riigikogu liikmed integratsiooni sihtasutuse nõukogusse kuuluda. „Kultuuriministeerium on seisukohal, et võimude lahususe põhimõtte järgimiseks ei tohi riigikogusse valitud poliitikud kuuluda riigi asutatud sihtfondide nõukogudesse,“ ütles Hartman ning lisas, et on palunud EKRE-l nimetada nõukogusse uus esindaja, kes ei oleks riigikogulane.

Tavade järgi kuuluvad iga parlamendierakonna esindajad integratsiooni sihtasutuse nõukogusse ning erakonnad nimetavad oma esindajad ise. „Oluline on, et integratsioonipoliitikasse ja sidusa ühiskonna ülesehitamisse kaasataks erinevaid maailmavaateid ja erinevaid ühiskonnagruppe esindavad osapooled. Isegi kui kultuuriministri arvamus ei lange kokku nende arvamusega. See on põhimõte, mida kavatsen ka tulevikus järgida,“ sõnas Hartman.

„Selleks et me saaksime ehitada sidusat ühiskonda, on minu arvates oluline, et poliitikud hoiduksid oma arvamust avaldades solvangutest ja ahistamisest ning viha õhutamisest. See ei sobi demokraatlikule riigile. Erakonnad võiksid seda oma esindajate valimisel arvesse võtta,“ ütles Hartman.“

Eile sai teatavaks, et Eesti juudi kogukonna juhatuse esimees Alla Jakobson kirjutas kultuuriministrile, et neile ei sobi, et Kaalep nõukogusse nimetatakse. „Sellega seoses leiame, et avalikult oma rahvuslikke, sh ka antisemiitlikke vaateid väljendava isiku määramine nõukogusse ei ole sobilik, see ei vasta sihtasutuse eesmärkidele ning on meie ühiskonna jaoks vale signaal,“ kirjutas Jakobson.

Kaalep ütles eelmisel nädalal Postimehele, et tema eesmärk nõukogus oleks hoida eestlust.

Ruuben Kaalep: kultuuriminister võtku seisukoht Alla Jakobsoni laimu suhtes

Ruuben Kaalepi sõnul teadis kultuuriminister hästi, et Kaalep on riigikogu liige. „Võimude lahusus ei tulnud kusagil probleemiks, kuni ministrile kirjutas Eesti Juudi Kogukonna esindaja Alla Jakobson, kes nõudis minu eemaldamist nõukogust,“ sõnas Kaalep.

„Rõhudes küll võimude lahususe põhimõttele, lisab minister siiski, et erakonnad võiksid oma esindajaid valides vältida „solvamist, tagakiusamist ning viha õhutamist“. Kes tegeleb solvamise, tagakiusamise ja viha õhutamisega? Kindlasti mitte mina, vaid proua Jakobson, kelle mõju ministri otsuste üle näib hämmastavalt tugev,“ ütles Kaalep.

Kaalep sõnas, et tema pole Jakobsoniga kunagi vestelnud, kuid kultuuriministri tegevus jätab mulje, et minister nõustub Jakobsoniga. „Ootaksin Hartmanilt selget vastust, kuidas ta sellesse laimu suhtub,“ ütles Kaalep.

Kaalep kinnitas, et seisab endiselt selle eest, et rahvusvahelise integratsiooni asemele on vaja kodumaist lõimumist, mis seaks esikohale Eesti kui rahvusriigi pärandi ja tuleviku.