Üks ametnik, sõjaväepolitsei endine ülem, on juba vahistatud, vahendab BBC News.

Vahistamist ootavad ka Brasília endine avaliku julgeoleku ülem Anderson Torres ning teised, kes on vastutavad tegude ja tegemata jätmiste eest, mis märulini viisid, teatas peaprokuratuur.

Politseiülem Fábio Augusto vallandati ametist kohe pärast seda, kui Bolsonaro toetajad ründasid kongressi, presidendipaleed ja ülemkohut.

Umbes 1500 isikust, kes pärast märulit vahistati ja politseiakadeemiasse viidi, on ligi 600 viidud muudesse asutustesse, kus politseiametnikel on aega viis päeva neile ametliku süüdistuse esitamiseks.

Torresit süüdistati „struktureeritud sabotaažioperatsioonis“. Brasília julgeolekujuhiks määratud Ricardo Cappelli ütles, et Torresilt ei tulnud mingeid käske, enne kui valitsushooneid rünnati.

Cappelli ütles CNN-ile, et president Luiz Inácio Lula da Silva inauguratsiooni turvamine oli äärmiselt edukas julgeolekuoperatsioon. Enne pühapäeva muutus aga see, et 2. jaanuaril astus Torres julgeolekusekretäri ametisse, lasi vabaks kogu juhtkonna ja sõitis ära.

„Kui see ei ole sabotaaž, siis ma ei tea, mis on,“ ütles Cappelli.

President Lula süüdistas julgeolekujõude oma kohustuste hooletusse jätmises.

Prokuratuur palus eile föderaalsel auditikohtul külmutada Bolsonaro varad.

Bolsonaro, kes viibib USA Florida osariigis ja viidi eile 2018. aasta valimiskampaania aegse pussitamisega seotud kõhuvaluga haiglasse, ütles eile, et kavatseb Brasiiliasse naasta.