Sotside üks suuri eesmärke on astmelise tulumaksusüsteemi juurutamine. „Kui räägime tulumaksusüsteemist, peaks see olema rohkem solidaarne,“ arvas ta ja lisas, et paremal elujärjel inimesed peaksid ka rohkem panustama.

Odinets usub, et selles küsimuses on ruumi läbirääkimisteks. Ta märkis, et tulumaksuvaba miinimumi suurendamise asjus leiti ka praeguses koalitsioonis sotsidele sobiv lahendus.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS viimase küsitluse järgi (avalikustati 28. detsembril) oli SDE-l toetajaid kõigest 6,7%. Riigikogu valimistel on künniseks 5%.

Odinets sõnas, et ta usub südamest: sotse on Eesti poliitmaastikul vaja, sest nad on tasakaalustav jõud. Ta märkis, iganädalased reitingud võib-olla ei näita tohutu suurt populaarsust, aga toetus on piisav selleks, et olla riigikogus ja pretendeerida positsioonidele valitsuses.

Peasekretärina on ta muidugi mõelnud läbi ka pessimistliku variandi, et jäädakse parlamendist kõrvale. „Siis tuleb sellega hakkama saada, pea püsti ajada ja edasi minna. Vaadata, mis läks valesti,“ sõnas ta ja lisas, et ei usu siiski, et nii läheb.

1x
00:00

Kes aga on suurimad konkurendid, kellega sama sihtgrupi pärast konkureeritakse? „Tõesti, Eesti 200 valijad on meie valijad, täiesti võimalik, et ka Keskerakonna valijaid. Usun, et eri segmentides leidub valijaid,“ arutles ta kodanike üle, kellele on SDE ehk praegu teine valik, aga kes võivad otsust muuta.

Tulevase koalitsiooni koosseisu kohta märkis ta, et kõikvõimalikud stsenaariumid on võimalikud. Ta nentis, et poliitika on üsna ettearvamatu, ja tõi näiteks mullusuvise valitsusevahetuse. Koostöö EKREga on sotsid eos välistanud, ent teisi parteisid mitte.

Peale maksusüsteemi remontimise on Odinetsi sõnutsi vaja uuesti ette võtta ka peretoetuste küsimus. Ta leiab, et vahe ühe- ja kahelapseliste perede ning kolme ja rohkema lapsega perede vahel pole tasakaalus. „Kindlasti on sotside valimisprogrammis sees esimese ja teise lapse toetuse suurendamine. Peame rohkem hoolima kõigist peredest.“

Saates on juttu sellestki, kas ja mis määral eesti keele oskamise nõudeid karmistada. Eestkõneleja on siin olnud Isamaa. Sel nädalal tulid nad välja plaaniga, kuidas kaitsta eesti keelt.

Odinets sõnas, et liiga radikaalsed sammud võivad tekitada vastupidise efekti. Nad ei loo soodsat lõimumismaastikku, vaid vastupidi, lõhestavad ühiskonda.

Puutumata ei jää ka sotside siseintriigid, täpsemalt Tartu omad. Eile selgus, et Tartu abilinnapea Gea Kangilaski hüppas SDEst Eesti 200 nimekirja.

Pikemalt saates.