USA justiitsminister Merrick Garland on palunud Chicago prokuröril asja uurida, teatas informeeritud allikas CNN-ile. Asja vastu tunnevad huvi ka kongressi vabariiklased.

Bideni advokaatide sõnul leidsid nad valitsuse materjale novembris, kui sulgesid Washingtonis asuvat kontorit nimega Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, mida Biden kasutas oma suhte tõttu Pennsylvania ülikooliga, kus ta oli aastatel 2017-2019 auprofessor.

Teine allikas ütles CNN-ile, et Bideni kontorist leiti alla tosina saladokumendi. Pole selge, mida need dokumendid sisaldavad või miks need Bideni erakontorisse viidi. USA föderaalametite pidajad on seadusega kohustatud ametlikud dokumendid ja salajased andmed loovutama, kui nende ametiaeg lõpeb.

„Valge Maja teeb koostööd rahvusarhiivi ja justiitsministeeriumiga seoses nähtavasti Obama-Bideni administratsiooni andmete, sealhulgas väikese arvu salastusmärgetega dokumentide avastamisega,“ ütles Bideni erinõunik Richard Sauber.

Mehhikos tippkohtumisel viibiv Biden eiras eile ajakirjanike hüütud küsimusi saladokumentide kohta.

Vabariiklased küsivad Bidenilt loomulikult juba küsimusi.

„President Biden on olnud väga kriitiline selle suhtes, et president Trump viis salastatud dokumente residentsi või kuhu iganes, ja nüüd näib, et ta võis teha sedasama,“ ütles esindajatekoja liige James Comer, kellest peaks saama esindajatekoja järelevalvekomitee esimees. „Kui irooniline.“