„Kõik märgid näitavad, et Türgi nõusolek õnnestub siiski saada. Kas see õnnestub saada väga palju varem kui suvine Vilniuse tippkohtumine, ma ei julge ennustada. Pigem ehk isegi mitte. Aga ma tahaks loota, et lõpuks – ja lõpuks pean ma silma selleks suveks – on nii Soome kui Rootsi täieõiguslike liitlastena laua taga,“ rääkis Vseviov.

Vseviov andis mõista, et Türgi nõudmised polnud üllatavad: „Nii see kord juba on, et kes sisse tahab tulla, peab saama kõigi, kes sees juba on, nõusoleku. Me oleme alati arvanud, et need hüüatused enne Soome ja Rootsi väga positiivset otsust NATO-ga liituda, mis viitasid sellele, otsekui oleks Soome ja Rootsi puhul liitumisprotsess kuidagi olemuslikult kergem kui varasemate laienemiste puhul või ka hilisemate laienemiste puhul, on naiivsed ja eksitavad. Kolmkümmend liitlasriiki peavad olema nõus. Ja nüüd olemegi olukorras, kus Türgi veel nõus ei ole.“

„See on hea meenutus meile sellest, et kui 30 riiki peavad millegagi nõus olema, siis peavadki 30 riiki millegagi nõus olema,“ ütles Vseviov.

Rootsi ei kavatse Türgi nõudmisi NATO liikmesuse saamiseks lõpuni täita

Rootsi peaminister Ulf Kristersson ütles täna, et Rootsi ei täida kõiki tingimusi, mille Türgi on neile NATO-ga liitumiseks esitanud.

Kristersson on kindel, et Türgi kiidab Rootsi NATO-ga liitumise heaks, isegi kui Rootsi ei ole täitnud kõiki tingimusi, mille Türgi on oma toetuse andmiseks seadnud.

„Türgi kinnitab, et oleme teinud seda, mida lubasime teha. Kuid nad ütlevad ka, et tahavad asju, mida me ei saa või ei taha neile anda,“ ütles Kristersson Rootsis toimunud kaitsevaldkonna mõttekodade konverentsil, vahendab Reuters.

Soome ja Rootsi sõlmisid Türgiga mullu kolmepoolse lepingu, mille eesmärk on saavutada kokkulepe Põhjamaade NATO-ga liitumiseks.

Soome ja Rootsi taotlesid NATO-ga liitumist maikuus. Türgi oli riikide allianssi võtmisele esialgu vastu, süüdistades neid kurdi võitlejate toetamises.

Üks kõneluste probleemne punkt on olnud isikute väljaandmine, keda Türgi peab terroristideks. Veel eelmise aasta lõpus väljendas Türgi pettumust Rootsi kõrgeima kohtu otsuse üle peatada taotlus anda välja ajakirjanik, kellel on väidetavalt sidemed islamivaimulik Fetullah Güleniga. Türgi süüdistab Gülenit 2016. aastal toimunud riigipöördekatses. Gülen on seotust tollase putšikatsega eitanud.

Jaga
Kommentaarid