Venemaa president Vladimir Putin tegi kaitseminister Sergei Šoigule ülesandeks kehtestada Ukrainas 6. jaanuari kella 12-st kuni 7. jaanuari kella 24-ni relvarahu, teatas Kremli pressiteenistus.

„Võttes arvesse Tema Pühaduse patriarh Kirilli üleskutset, annan Venemaa Föderatsiooni kaitseministrile ülesande kehtestada Ukrainas relvarahu kogu osapoolte kokkupuutejoonel 6. jaanuari kella 12-st kuni 7. jaanuari kella 24-ni,“ öeldakse avalduses.

Reuters vahendab, et Ukraina lükkas 36-tunnise relvarahu tagasi, öeldes, et vaherahu ei tule enne, kui Venemaa viib oma väed Ukrainast välja. Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak nimetas Venemaa ettepanekut silmakirjalikuks.

Podoljak kirjutas Twitteris, et Venemaa „peab okupeeritud aladelt lahkuma – ainult siis saab ta „ajutise vaherahu“. Hoidke silmakirjalikkus endale.“

Kreml märkis, et lahingupiirkondades elab suur hulk õigeusku tunnistavaid kodanikke, mistõttu Venemaa kutsub Ukraina poolt üles andma neile võimalust „osaleda jõululaupäeval, aga ka Kristuse sünnipäeval jumalateenistustel“.

Neljapäeval kutsus Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill üles sõlmima jõulurahu, et „õigeusklikud saaksid jõululaupäeval ja Kristuse sündimise päeval jumalateenistustel osaleda“.

Detsembri lõpus teatas Vene õigeusu kiriku primaat, et Venemaa olevat alustanud Donbassis vaenutegevust sellepärast, et Kiievi võimud ja lääneriigid saboteerisid tema rahuvalve jõupingutusi. Ta kinnitas, et tunneb toimuva pärast sügavat valu, kuid nimetas konflikti õhutamise süüdlasteks eelkõige neid, kes „seadsid eesmärgiks hävitada Püha Venemaa ühtsus, meie rahva ja usu ühtsus“.

Samal ajal teatas Venemaa välisministeerium, et Ukraina sõjategevuse lõpetamisest pole midagi kuulda ning Kiievis olevat otsustatud konflikti eskaleerida. Ka presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov ütles, et Ukraina võimudelt ei ole laekunud mingit ettepanekut uusaasta vaherahu sõlmimiseks.

Jaga
Kommentaarid