„Igale asjale on määratud aeg. Aga kui mõni asi või hetk kätte jõuab, puudutab see valusalt,“ sõnas Ratas oma kõnes ning avaldas sügavat kaastunnet nii Savisaare perele, lähedastele kui ka Eestimaa inimestele.

„Igal ajastul on omad suurmehed. Eesti iseseisvuse taastamise ajal oli Edgar Savisaar vaieldamatult nende hulgas,“ ütles Ratas. Ta kõneles Savisaarest kui juhist ja liidrist „selle sõna kõige sügavamas tähenduses“. Ratas rääkis, et liider on see, kes aitab inimestel minna kuhugi, kuhu nad ise pole julgenud unistadagi. „Just seda sa tegidki, Edgar, 80ndate lõpus rahvarinde loojana ja 90ndatel Eesti iseseisvuse taastamisel ilma vereta,“ ütles Ratas ning lisas, et Savisaar oli innustaja ka teistele riikidele, kes soovisid iseseisvust.

„Sa ei kujutanud mitte ainult minevikku ja olevikku, vaid ka tulevikku,“ sõnas Ratas. Tema sõnul kasvatas Savisaar erakonna juhina erakonda ning tegi seda viisil, mis andis noortele võimaluse tulla poliitikasse, kellest mitmed on poliitikas tänagi. „Hea Edgar, sul oli poliitikas silma, et märgata nõrgemaid, vähemkindlustatuid, teise rahvuse esindajaid. Sa ei jäänud pealtvaatajaks, vaid tegelesid nende nimel,“ ütles Ratas.

Ratas mäletas oma kõnes, kuidas Savisaar tedagi omal ajal poliitikasse kutsus. „Siis ütlesid, et poliitika ei ole ainult naeratamine ja käesurumine, vaid raske töö. Edgar, sa olid Eesti poliitika suurkuju, sinusuguseid on üksikud,“ ütles Ratas. „Olid väga paljudele mentoriks ja eeskujuks, ennekõike olid sa aga inimene oma aadete ja tunnete, õnnestumiste ja tagasilöökidega.“

„Armas Edgar, igaühele meist jääb sinust unikaalne mälestus, sest sa jõudsid oma eluteel uskumatult palju. Puhka rahus,“ lõpetas Ratas oma kõne.

Edgar Savisaar saadetakse täna viimsele teele

Täna saadetakse Estonia kontserdisaalis riiklike austusavaldustega viimsele teele poliitik ning endine peaminister Edgar Savisaar.

Savisaare matuseriitused algasid täna kell 8.30 leinaminutiga Tallinna teletorni juures ning jätkusid seejärel Estonia kontserdisaalis ärasaatmisega.

Savisaar sängitatakse mulda Võnnu kalmistul, kus puhkavad ka tema vanemad, vanavanemad, õde ja vend.

Möödunud nädalal suri Savisaar 72-aastasena Ida-Tallinna keskhaiglas.

Jaga
Kommentaarid