„Loodame, et nii Tallinna saadetud liinibussid kui ka teised igapäevaelu korraldamiseks annetatavad esmatarbevahendid aitavad Žõtomõri elanikke selle sõjatalve üleelamisel. Praktilise abi kõrval on aga raskel ajal veelgi olulisem moraalne toetus, mis on selle visiidi peamine põhjus,“ märkis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. „Samas on ka meil Žõtomõrilt õppida kriisideks valmistumisel, näiteks elanike jaoks mõeldud teenuskeskuste loomist ja kohaliku omavalitsuse töö korraldamist kriisiajal.“

„Meie ühine roll ja moraalne kohus on igakülgselt toetada Ukraina riiki ja rahvast. Seetõttu on mul väga hea meel, et Tallinn jätkab Žõtomõri linna ja piirkonna elanike abistamist. Lisaks diiselbusside, generaatorite ja muu humanitaarabi üleandmisele arutasime järgmisi vajalikke samme ukrainlaste toimetuleku parandamiseks ja riigi ülesehitamiseks,“ ütles abilinnapea Tanel Kiik.

Busside üleandmise tseremoonia järel külastasid linnapea ja abilinnapea Vene raketirünnakus puruks pommitatud Žõtomõri lütseumi nr 25, kus räägiti toimunust ja tulevikuplaanidest. Tallinna linnapea andis kuuele parimale Žõtomõri kooliõpilasele ning olümpiaadide võitjatele üle iPadid.

Lisaks tutvusid Mihhail Kõlvart ja Tanel Kiik Žõtomõri Vankumatuse punkti (Пункт Незламності) ja teenuskeskusega. Vankumatuse punkt on koht, kuhu saavad elanikud koguneda elektri- ja küttekatkestuste ajal. Neis keskustes on tagatud küte, valgus, söögitegemise ja telefoni laadimise võimalus ning vajadusel saab seal ka ööbida. Teenuskeskuses osutatakse nii riiklikke kui ka linna teenuseid. Tallinna linnapea andis Vankumatuse punktile linna kingitusena üle pleedid ja akupangad. Mihhail Kõlvart ja Tanel Kiik külastasid ka Žõtomõri väikelastekodu ning tutvuti Žõtomõri polütehnilise instituudi, polikliiniku ja rekonstrueeritud lasteaia ja kooliga.

Päeva teises pooles külastavad Mihhail Kõlvart ja Tanel Kiik Novoborivski omavalitsuse teenuskeskust ning annavad Zõtomõri oblasti omavalitsuste esindajatele üle Tallinnast saadetud elektrigeneraatorid.

Tallinna linnavalitsus otsustas 14. detsembril annetada Zõtomõrile 20 heas korras bussi, lisaks eraldas linnavalitsus reservfondist 50 000 eurot elektrigeneraatorite ja muude sõjaolukorras vajalike esmatarbekaupade saatmiseks Zõtomõrile. 20 bussist 14 on tänaseks juba sihtkohta kohale jõudnud, kuus bussi alustas teed 2. jaanuaril.