Tema surm tuli peaaegu kümme aastat pärast seda, kui ta halva tervise tõttu ametist lahkus.

Benedictus veetis oma viimased eluaastad Vatikani Mater Ecclesiae kloostri müüride vahel. Tema järeltulija paavst Franciscus on öelnud, et külastas teda seal sageli.

„Teatan kurbusega, et emeriitpaavst Benedictus XVI suri täna kell 9.34 (Eesti aja järgi kell 10.34) Vatikanis Mater Ecclesiae kloostris,“ teatas Vatikani pressiesindaja Matteo Bruni.

Kolmapäeval teatas Franciscus aasta viimasel Vatikanis peetud jutlusel, et Benedict on väga haige ja palus inimestel tema eest palvetada.

Saksamaal Joseph Ratzingerina sündinud Benedictus oli 78-aastane, kui temast 2005. aastal paavst sai. Ta on üks vanimaid Rooma paavste, kes ametisse valitud on. Benedictus juhtis katoliku kirikut vähem kui kaheksa aastat. 2013. aastal sai temast esimene paavst pärast Gregorius XII 1415. aastal, kes tagasi astus.

Suure osa Benedictuse ametiajast seisis katoliku kirik silmitsi süüsdistustega aastakümneid kestnud laste väärkohtlemise osas katoliku preestrite poolt. Selle aasta alguses tunnistas Benedictus, et väärkohtlemise juhtumite käsitlemisel tehti vigu.

Jaga
Kommentaarid