„Kui me vaatame Venemaa ajalugu, siis näeme, et iga kord, kui riigi poliitiline süsteem on ohus, püüab selle valitsus suunata masside viha ja rahulolematust juudi kogukonnale. Nägime seda tsaari ajal ja stalinliku režiimi lõpus,“ rääkis Goldschmidt väljaandele.

Rabi sõnul on antisemitism Venemaal selgelt tõusuteel ning raudne eesriie taas alla langemas.

„Seetõttu arvan, et Venemaa juutide jaoks on parim variant lahkuda.“

Goldschmidt keeldus toetamast Venemaa sissetungi Ukrainasse, astus oma ametikohalt tagasi ja lahkus selle aasta juunis Venemaalt.

„Kogukonna juhte survestati sõda toetama ja ma keeldusin seda tegemast. Astusin tagasi, kuna Moskva pearabi ametikohal jätkamine oleks tekitanud kogukonnale probleeme teisitimõtlejate vastu suunatud repressiivsete meetmete tõttu,“ ütles ta.

The Guardian tuletab meelde, et viimase saja aasta jooksul on mitmes laines emigreerunud enamik Venemaa juute - esmalt Euroopasse ja Ameerikasse ning 20. sajandi teisel poolel Iisraeli. 1926. aasta rahvaloenduse andmetel elas tollases Nõukogude Liidus üle 2,6 miljoni juudi, neist 59 protsenti Ukrainas. Praegu elab umbes 145 miljoni elanikuga Vene Föderatsioonis vaid umbes 165 000 juuti.