Schvede ütles, et praegu on Valgevenesse kukkunud raketi kohta teada ainult see, mida Valgevene on ise öelnud. Tema sõnul peab enne hinnangute andmist ära ootama kõik detailid. „Ma ei tahaks kategooriliselt veel öelda, kas oli Ukraina rakett või ei olnud, aga usun, et ootame ära siin täpsed andmed ja kindlasti on võimalik need asjad läbi rääkida ja kõik nüansid välja selgitada,“ ütles ta.

Tema sõnul oodatakse ära info ukrainlastelt ning liitlastelt. „Ma sain aru, et seal on juba ka Ukraina ja Valgevene poole vahel kontaktid olnud. Kindlasti ootame ära ka informatsiooni meie liitlastelt, sest neil on päris hea ülevaade sellest, mis Ukraina taevas tegelikult toimub. Peale seda saab konkreetseid hinnanguid anda,“ ütles Schvede.

Samuti ei välistanud Schvede seda, et tegemist võib olla ka Putini katsega ka Lukašenka koos Valgevenega sõtta tõmmata. „Sõda võib ära kasutada selleks, et eskaleerida olukorda, ja selleks, et panna Valgevene siin mingisse sundseisu või survestada Valgevenet veel aktiivsemalt toetama Venemaa agressiooni,“ ütles ta.

Valgevene välisministeerium teatas eile ka seda, et otsustas välja kutsuda Ukraina saadiku. Schvede märkis, et üldiselt on võimalik ühe raketi intsidendid ära lahendada diplomaatiliste kõnelustega juurdluse käigus.

„Ma usun, et siin on Valgevene poolt palju sellist sõjakat retoorikat, seda on ka varem olnud. Usun, et ta on pool selles konfliktis, ta ise küll salgab seda ja püüab jätta muljet, et ta ei osale Venemaa toetamises aktiivselt, aga tavaliselt lahendavad riigid sellised intsidendid ikka omavahel ära,“ sõnas Schvede.

Schvede märkis veel, et Ukraina kaitsjatel on iseseisva riigina suveräänne õigus end kaitsta ning piiranguid pole, kus seda tehakse. Ta lisas, et vaenlase territooriumil on vaenlase sõjaliste objektide ründamine aktsepteeritav.