Serbia president Aleksandar Vučić, kes kohtus Põhja-Kosovo serblaste esindajatega Serbias Raškas, teatas, et barrikaadide eemaldamise protsess algab täna hommikul, vahendab Reuters.

„See on pikk protsess ja see võtab aega,“ ütles Vučić.

Vučić lisas, et läbirääkimisi Belgradi ja Prishtina vahel vahendavad USA ja Euroopa Liit on garanteerinud, et ühelegi barrikaade üles seadnud serblasele süüdistust ei esitata.

Loodetakse, et barrikaadide eemaldamine leevendab pingeid Belgradi ja Prishtina vahel.

Endine Kosovo serblasest politseinik Dejan Pantić, kelle vahistamine kutsus esile serblaste vägivaldsed protestid, vabastati vahi alt ja pandi koduaresti. Pantić vahistati 10. detsembril teise politseiniku ründamise eest. Pärast seda on serblastel olnud Kosovo politseinikega tulevahetusi ja on püstitatud üle kümne teetõkke.

Prishtina kohtu selline otsus pahandas aga Kosovo valitsuse liikmeid, sealhulgas peaminister Albin Kurtit ja justiitsminister Albulena Haxhiut.

Pantić oli üks paljudest serblastest, kes lahkusid politseist ja teistest riigiametitest pärast seda, kui Prishtina teatas, et hakkab sunniviisil kehtestama seadust, mis nõuab Serbia autonumbrite Kosovo omade vastu väljavahetamist.

10. detsembril suleti kaks piiripunkti Serbia ja Kosovo vahel ning kolmas, kaubaliikluse osas suurim, suleti eile, mistõttu ei pääsenud mujal Euroopas töötavad kosovolased pühadeks koju.