USA Kesk-Läänes ja osalt riigi idaosas möllab tugev lumetorm, kirderannikul on suured üleujutused.

Alates kolmapäevast on neljas osariigis tormi tõttu surma saanud vähemalt 19 inimest, vahendab CNN. Kansase osariigis hukkus ilmastikuga seotud autoõnnetustes kolm inimest, teatas Kansase maanteepatrull. Missouri osariigis Kansas Citys hukkus üks inimene pärast seda, kui nende sõiduk libises jäiselt teelt välja jäätunud vette, teatasid Kansas City politseijaoskonna esmareageerijad. Ohios hukkus autoõnnetustes neli inimest, teatas kuberner Mike DeWine. Kentucky kuberner Andy Beshear ütles, et osariigis on torm põhjustanud kolm surma.

Ilmaennustajad ja ametnikud on ligi 177 miljonile tormipiirkondades viibivale ameeriklasele teinud nädala jooksul hoiatusi: palunud inimestel võimalikult vähe liigelda ja oma jõulupuhkuste plaanid ümber teha. Autojuhtidel on palutud jäätunud lumega kaetud teedest eemale hoida.

„See ei ole nagu lapsepõlve tore talvepäev lumes, vaid tõsine asi,“ hoiatas USA president Joe Biden neljapäeval Valges Majas toimunud briifingul.

Võimas arktiline talvetorm USA-s ja Kanadas on mitmetesse osariikidesse toonud aastakümnete kõige pakaselisemad jõulupühad. Reuters teatab, et paljudes USA linnades on tänaseks prognoositud kõige külmemad temperatuurid, mida neis iial mõõdetud on. Suuremate linnade seas on Pittsburgh, Tallahassee ja Atlanta, samas kui pealinnas Washingtonis tõotab täna olla kõige külmem jõululaupäev alates 1906. aastast.

Prognooside järgi võib osades piirkondades jõulupühadel temperatuur langeda isegi –45 kraadini. Tuulekülma prognoosivatelt kaartidelt leiab USA eri paikades ka –55 kraadini ulatuvaid numbreid.

Eksperdid hoiatavad, et taoliste temperatuuride juures võivad külmakahjustused katmata nahale kaasneda kõigest 5–10 minutiga. Järskudest temperatuuri kukkumistest erinevatel tasemetel ja järgnevast tormist on hoiatusi edastatud kümnetes osariikides, sealhulgas lõunas, USA ja Mehhiko piiri lähistel.

Meteoroloogid ja ajakirjandus kasutavad tormi kirjeldamisel nähtust nimega „pahvaktsüklon“ või „pommtsüklon“, mis iseloomustab nähtust, kus õhurõhk langeb tsüklonis väga kiiresti – vähemalt 24 millibaari 24 tunni jooksul.