Ameerika Ühendriigid peavad lõpetama Hiina arengu takistamise ega tohiks jätkata „ühepoolse kiusamise rutiini“, ütles Hiina välisminister Wang Yi täna USA välisministri Antony Blinkeniga peetud telefonivestluses.

Wang ütles, et Ühendriigid peavad pöörama tähelepanu Hiina õigustatud muredele, lõpetama riigi arengu takistamise ja ei tohi ületada Hiina „punast joont“. Ta väitis, et USA kasutab rahvusvahelises poliitikas „salaami villutamise“ taktikat - viib järjepanu ellu väikseid toiminguid, mille eesmärk on saavutada suurem tulemus.

Täpsemalt pidas Wang silmas Taiwani küsimust ja USA president Joe Bideni Taiwani puudutavaid väljaütlemisi, mis tema sõnul „õõnestavad rahu ja stabiilsust Taiwani väinas ja kogu piirkonnas ning seavad ohtu ülemaailmse õitsengu“. Hiina peab Taiwani oma territooriumiks ja ka USA toetab ametlikult ühe Hiina poliitikat, mille kohaselt Taiwanil eraldiseisev suveräänsus puudub. Wang viitas, et USA astub samme, mis seda põhimõtet rikuvad, ent teeb seda piisavalt ettevaatlikult, et mitte kutsuda esile Hiina täiemahulist reaktsiooni.

Novembris kohtus Biden Balil toimunud G7 tippkohtumisel Hiina president Xi Jinpingiga. Biden sõnas kohtumisel, et Hiina agressiivne tegevus Taiwani suhtes seab ohtu rahu, samas kui Jinping hoiatas, et Taiwani küsimus on Hiina tuumhuvi, milles erimeelsuste tekkimine viib Hiina ja USA suhetes „esimese punase joone“ ületamiseni.

Telefonikõnes Blinkeniga sõnas Wang, et kahe riigi erimeelsused tuleb lahendada.

„On vaja hoogustada konsultatsioone Hiina ja USA suhete juhtpõhimõtete üle, edendada dialoogi kõigil tasanditel ning lahendada kahe riigi vahelised konkreetsed küsimused ühiste töörühmade kaudu,“ ütles Wang.