Abi hulgas on Blinkeni sõnul moodne kaugmaa õhutõrjesüsteem Patriot.

„Tänane abi hõlmab esimest korda õhutõrjesüsteemi Patriot, mis suudab alla lasta tiibrakette, lühimaa ballistilisi rakette ja lennukeid oluliselt kõrgemalt, kui varem tarnitud õhutõrjesüsteemid,“ ütles Blinken, vahendab CNN.

Blinkeni sõnul antakse Ukrainale täiendavat tuge, kuna Kreml on ebaõnnestunud Ukraina kaardilt pühkimisega ja püüab nüüd talve relvana kasutada, rünnates riigi infrastruktuuri.

„Abipakett annab Ukrainale laiendatud õhutõrje- ja täppislöögivõimekuse ning täiendava laskemoona ja kriitilise tähtsusega varustuse, mida Ukraina nii tõhusalt on kasutamas enda kaitsmiseks lahinguväljal,“ sõnas Blinken.

Välisminister lisas, et Pentagon teatab täna lisaks veel 850 miljoni dollari suurusest täiendavast julgeolekuabist Ukrainale.

Blinken kordas, et USA jätkab Ukraina toetamist nii kaua, kui tarvis. Tema sõnul on oluline, et „Kiiev saaks jätkata enda kaitsmist ja olla läbirääkimistelaua taga võimalikult tugeval positsioonil, kui aeg käes.“

USA pealinnas Washingtonis viibib täna visiidil Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Eesti aja järgi kell 21 on tal plaanis kohtuda USA riigipea Joe Bideniga, misjärel peetakse ühine pressikonverents. Ööl vastu neljapäeva kell 2.30 (Eesti aja järgi) on Zelenskõil kavas pidada kõne USA kongressi senati ja esindajatekoja ühisistungil.

Jaga
Kommentaarid