Paraguay ajaleht ABC teatas, et põgenemine toimus teisipäeva varahommikul Coronel Oviedo linnas läbi maa sisse kaevatud tunneli. Tunnel sai alguse vangla pesuruumist ja viis treeninghoovi. Sealt pidid vangid vabadusse jõudmiseks vaid üle aia hüppama.

Pole selge, kuidas tunnel tekkis. ABC teatas, et selle kaevasid maasse ehitustöölised. Teine ​​Paraguay ajaleht La Tribuna aga teatas, et tunneli kaevasid kinnipeetavad ise.

Paraguay justiitsminister ütles kohalikule raadiole, et „selgelt oli tegemist vanglavõimude hooletusega, sest sellist tunnelit ei ehitata üleöö“.

Kõiki põgenenuid peetakse äärmiselt ohtlikeks, teatas politsei. Nad kannavad pikki karistusi kuritegude eest, mis ulatuvad inimröövist mõrvani. Noorim põgeneja on 19-aastane ja vanim 40-aastane, teatas politsei.

Praeguseks on tabatud üks põgenik.

Põgenejad kuuluvad Brasiilia suurimasse kuritegelikku jõuku PCC, millel on haru ka naaberriik Paraguays. PCC võimubaas asub Brasiilia linnas São Paulos.

Jõuk koordineerib laia rahvusvahelist narkovõrgustikku, tarnides narkootikume ka Euroopasse. Ühtlasi tegeleb PCC pangaröövidega. PCC vangistatud liikmed kontrollivad vanglaid kogu Brasiilias ja Paraguays, kirjutab BBC.

Tegemist pole esimese suuremahulise vanglapõgenemisega, mille taga on tõenäoliselt PCC. 2020. aastal põgenes Paraguay idaosas Pedro Juan Caballero linnas asuvast vanglast 75 vangi, kellest kümned olid PCC liikmed. Ka tol korral põgeneti maasse kaevatud tunneli kaudu.