Stsenaariumi elluviimine oleneb tema sõnul aga suuresti Ukraina sõja edasisest arengust, vahendab TVR Moldova.

„Küsimus pole selles, kas Venemaa Föderatsioon alustab uut pealetungi Moldova territooriumi suunas, vaid millal see juhtub: kas aasta alguses ehk jaanuaris-veebruaris või hiljem, märtsis-aprillis,“ selgitas Musteata. Luurejuhi sõnul on Moldova käsutuses teave, mis annab alust arvata, et Moskva esimene eesmärk on luua läbi Põhja-Ukraina maismaaühendus Moldovast lahku löönud separatistliku Transnistriaga, kus on juba aastaid olnud kohal Vene väed. „Seda, mis hiljem järgneb, ja nende kavatsusi seoses Chişinăuga saame arutada, kuid oht on reaalne,“ hoiatas Moldova luurejuht.

Moldova luure lisas, et Transnistrias Cobasnas paikneb ka Euroopa suurim laskemoonaladu, mida valvavad Vene väed. Oletatakse, et ligi 20 000 tonni laskemoona tahetakse sõjas käiku lasta.

TVR Moldovaga vestelnud Moldova endised kaitseministrid Anatol Şalaru ja Vitalie Marinuţa arvasid siiski, et luurejuht viitas tegelikult Moldova asemel eelkõige Transnistriale ning võimalik rünnak Moldova vastu on praegu ebatõenäoline. Eriti kui arvestada, et Vene armee on Ukrainas kaitsepositsioonil.

„Venemaal on soov, kuid puudub võime Moldova vabariiki okupeerida: tal pole võimalust Ukrainat võita ja Transnistriasse jõuda. Kui see peaks juhtuma, tuleksid ukrainlased esimesena appi,“ ütles Şalaru.

Sõda mõjutab Moldovat juba praegu

Novembris teatas Moldova peaminister Natalia Gavrilița, et Moldova vajab talve üleelamiseks vähemalt poolt miljardit eurot, sest on vägagi võimalik, et Vene Gazprom katkestab peagi kõik gaasitarned Moldovasse. Tarneid vähendati kolmandiku võrra juba oktoobris ning Venemaa manipuleerib edasi.

„Me ei ole kindlad, et leiame piisavalt energiat oma majapidamiste kütmiseks ja valgustamiseks. Ent isegi kui leiame, on hinnad kättesaamatult kõrged,“ hoiatas Moldova president Maia Sandu. Valitsus nentis, et energiapuudus on kriitiline, kuigi talv alles algab.

Peale gaasitarnete jätkumisega seotud ebakindluse kannatab riik Venemaa põhjustatud elektrikatkestuste tõttu. Ukraina ja Moldova energiataristu on omavahel nii tihedasti seotud, et hiljuti põhjustasid Venemaa Ukraina elektrijaamadele antud raketilöögid elektrikatkestusi ka pooles Moldovas. Novembri alguses lõpetas Moldovale energia pakkumise ka nendest lahku löönud Transnistria, kus Cuciurgani elektrijaamas toodeti varem üle kahe kolmandiku Moldovas tarbitavast elektrist. Sandu rõhutas, et peale Euroopa riikide pakutud rahalise abi peaks järgmine samm olema Moldova kiire liitmine Euroopa energiavõrguga.

Jaga
Kommentaarid