Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul peab Venemaa sellistest sammudest 90 päeva ette teatama. „Tänaseks pole sellist teavet meile laekunud,“ ütles minister.

Ühtlasi tõdes Läänemets, et jutt piiripunkti sulgemisest ei ole Eesti poolele uudiseks. „Venemaa on piiripunkti uuendamisest ja sulgemisest pea igal aastal rääkinud,“ meenutas ta.

„Kui see peaks aga nii minema, siis tavapärane veoautode ja sõiduautode liiklus kandub Soome ja Lõuna-Eesti piiripunktidesse,“ selgitas ta. Kui see juhtub, teatab ministeerium sellest.

Reinsalu: kõike tuleb hinnata sõja kontekstis

Välisminister Urmas Reinsalu selgitas, et riikidel on piiriküsimuste esindusisikud, kelle kaudu peaks tehniliste küsimuste info liikuma. Vene poolelt mingit infot seni laekunud ei ole. „Eesti välisministeerium küsib kindlasti täiendavat informatsiooni,“ ütles minister.

Reinsalu nentis, et kehtiva korra järgi on Venemaal tõepoolest õigus piiripunkt sõidukitele ühepoolselt sulgeda, küll mitte ilma vastava etteteatamise tähtajata.

Kas Venemaa motiivid on poliitilised? Reinsalu: „Suhtun ülimalt skeptiliselt sellesse, et need on vaid logistilised vajadused tulenevalt piiripunkti remontimisest.“ Endale jalga tulistamist ei pruugi Venemaa karta. Välisminister nentis, et nende vaatest jäävad alles võimalused teiste piiripunktide kaudu kaupa vedada.