Hommikul kell 7.15 teatati häirekeskusele, et Tartu lähedal Kambja vallas Soinaste külas põleb elumaja, mille aknast väljuvad leegid, ning kuulda on inimese karjumist. Päästjate saabumise ajaks oli majast välja saanud mees, kelle kiirabi haiglasse toimetas. Maja alumine korrus põles tol hetkel juba täisleekides.

„Päästjateni jõudis info, et majas võib olla veel inimesi, ning kustutustöödeks siseneti ruumidesse. Hoones oli palju põlevat rämpsu ja kaltse, mis raskendas inimeste otsimist. Kustutustööde käigus leiti majast kahe, paraku hukkunud inimese söestunud surnukehad,“ ütles päästeameti lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik.

Põlengu tekkepõhjust selgitatakse uurimise käigus.

Hoones on varemgi põlenud

Päästeameti andmetel põles 2019. aasta oktoobris sama maja trepialune, kust tuli levis koridori ja ühte ärklikorruse elutuppa. Mööduja aitas tol korral enne päästjate saabumist hoonest välja neli inimest, kellest ühe toimetas politsei kainenema. 2021. aasta aprillis hävis põlengus maja kõrval olev kuur, kus vana Moskvitš ja hulk prahti ning prügi. Mõlema põlengu põhjuseks oli hooletu ümberkäimine lahtise tulega.

Majaelanikke on käidud tuleohutusalaselt nõustamas. „Päästjad leidsid eest masendava vaatepildi,“ rääkis lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu. „Ruumidesse oli kuhjatud palju prügi ja kaltse ning näha oli märke ohtrast suitsetamisest ning alkoholi tarvitamisest.“ Siiski paigaldasid päästjad majja suitsuanduri, lootes, et see aitab elusid säästa. Täna öösel ruumidest töötava suitsuanduri jälgi ei leitud.

Päästjad juhivad tungivalt tähelepanu, et tuleohutusest mittehoolimine võib lõppeda äärmiselt traagiliselt. Hooli endast ja oma lähedastest ning poeta jõuludel kingikotti tulekahju varaseks avastamiseks või tuleõnnetusest eluga pääsemiseks asendamatu suitsuandur. Aita vanemaealistel või teistel abitumatel inimestel seadet paigaldada või selle patareisid vahetada.

Täna hukkus tulekahjus veel üks inimene Tallinnas. Kokku on sel aastal tulesurmasid 43. Eelmisel aastal hukkus põlengutes kokku 39 inimest.